Quantcast
Channel: Mode & skönhet – BautaWitch
Viewing all 94 articles
Browse latest View live

DIY – Zooty Owl’s Road Trip Sjal

$
0
0

Road-trip-sjal-by-BautaWitch-utlagd
När jag skapar egna designer och mönster måste jag alltid tänka på exakt hur jag gör och skriva ner det noggrant på ett papper. Helst ska det även ske på dagtid så att det finns tillräckligt med ljus för att få klara och bra foton som visar och förklarar hur jag gör. Därför tycker jag ibland att det är otroligt skönt och avkopplande att virka på något helt annat framför TV:n om kvällen. Något virkprojekt som jag inte behöver fundera så mycket på. Du vet, när händerna liksom virkar på av sig själva…

Road-Trip-sjal-by-BautaWitch-with-flowers
Jag har sett många färgvarianter och fina foton på Zooty Owl’s Road Trip Sjal både på Pinterest och i några av de virkgrupper jag är medlem i på Facebook och blev inspirerad att prova själv. Det som tilltalar mig mest med modellen är de söta blommorna och de litet hippieinspirerade flätorna/fransarna!

Road-Trip-sjal-by-BautaWitch
Nästan alla virkar denna sjal i melerade ”självrandande” garner för att få färgvariationer i plagget (liksom mönsterskaparen själv, eftersom den kom till under en biltur då hon inte ville ha med sig mer än ett nystan och en virknål). Jag är dock en av få som faktiskt inte är särskit förtjust i melerade garner. Jag vill själv bestämma när min sjal randas och hur breda ränderna ska vara.

Road-trip-sjal-by-BautaWitch-2
Så jag har virkat min i Catania med virknål 3,5 – i färgerna Sky 247 (6 nystan), Linen 248 (1 nystan), Creme 130 (1 nystan), Cyclamen 114 (1 nystan) och Light Blue 173 (2 nystan). Färger som är snygga till jeans då min tanke är att bära den tillsammans med min favoritjeansjacka så snart det bara blir litet varmare i luften. I stället för träpärlor i blommornas pistiller har jag dessutom använt silverfärgade.

Road-Trip-sjal-by-BautaWitch-1
Du som önskar virka din sjal med samma färger och randning som min, har jag satt ihop ett materialkit innehållande 11 nystan Catania och silverpärlor till blommorna, som du kan köpa i min webbshop.

Road-Trip-shawl-by-BautaWitch-1
Sjalen är enkel att virka och består bara av stolpar och luftmaskor. Ett perfekt TV-projekt alltså! Mönstret hittar du på engelska med många bra förklarande foton i Zooty Owl’s blogg. Och vill du hellre läsa mönstret på svenska finns det översatt hos Creative Cia. Tyvärr är det svenska mönstret helt utan förklarande foton, så för egen del föredrog jag originalmönstret, eftersom jag är värdelös på att följa mönster som består av ren text.

Road-Trip-Shawl-by-BautaWitch
Jag virkade min sjal litet större då jag inte tänker ha den virad runt halsen utan jag vill att den ska värma mina axlar. Min är därför 150 cm bred och 70 cm hög. (Originalet är 106x48cm.)

Detail-road-trip-shawl-by-BautaWitch
Det enda som egentligen är litet svårvirkat med denna sjal är uddkanten. Det tog mig en bra stund att komma underfund med hur hon hade gjort. Det finns en förklarande video som visar samma uddkant virkad med fasta maskor istället för stolpar, som det ska vara i sjalmönstret och det blev litet förvirrande… Nåväl, ett mönster är ju aldrig lag så med litet improvisation och kreativt tänkande fick jag till slut till min uddkant!

Woofie-on-my-road-trip-scarf-by-BautaWitch
Randningen på min road trip sjal

De bredare ränderna är i Sky 247 (antalet varv ser du av bilden) och mellan dem har jag randat på två olika sätt. Har jag slutat med t ex cream börjar jag efter nästa bredare rand med cream. Har jag slutat med light blue så börjar jag efter nästa bredare rand med light blue.Randning-BautaWitch-road-trip-sjal

Alt 1.

Varv 1: Light blue 173
Varv 2: Linen 248
Varv 3: Cyklamen 114
Varv 4: Light blue 173
Varv 5: Cream 130

Alt 2.
Varv 1: Cream 130
Varv 2: Light blue 173
Varv 3: Cyklamen 114
Varv 4: Linen 248
Varv 5: Light blue 173

Road-trip-sjal-by-BautaWitch-3

Ha en underbar dag!

Mini BautaWitch right✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Söt virkad rosa väska med volang

$
0
0

Crochet-frill-bag-in-pink-by-BautaWitch
När jag var liten drömde jag om en rosa handväska! En sådan som Barbie hade. En rosa med volanger, väskhandtag av pärlor och en vacker ros som dekoration. En ”super girly pink frill bag”! Därför var det extra roligt att virka denna väska! 😍

Och jag tror allt att även om jag kallar den för ”girly” så finns det många småkillar (och stora också för den delen) som tycker om den!

Crochet-frill-bag-by-BautaWitch
Rosa väska med volang – ett ©BautaWitch-mönster:

Storlek: ca 28 cm bred och 18 cm hög exkl väskhandtag.

Rosa-volangvaska-by-BautaWitch
Material:

Min väska är virkad i Ribbon XL och Catania med virknål 8, 10 samt 3,5.
🌸 1 nystan Ribbon XL i Bubblegum pink
🌸 1 nystan Ribbon XL i Sweet pink
🌸 1 nystan Catania Orchid 222
🌸 1 nystan Catania Cyclamen 114
🌸 1 rosa väskhandtag med träpärlor
🌸 1 magnetlås
🌸 1 hänge ”Made with love” i silverfärgad metall

Girly-pink-frill-bag-by-BautaWitch
Det finns ett materialkit i min webbshop där allt material ovan ingår exkl virknålar. Det finns dock bara i ett begränsat antal då väskhandtagen tyvärr inte längre tillverkas. 😳

Handtagen finns även i ett än mindre antal i brunt, för dig som tycker om modellen men kanske hellre vill virka den i t ex blått eller grönt. 😃
OBS! 2015-05-30: Tyvärr är de bruna handtagen nu helt slut men man kan ju även välja något helt annat handtag till sin väska! 

Du hittar dessa garner, väskhandtag, magnetlås och hängen i min webbshop!

Volangvaska-i-alternativa-farger-by-BautaWitch
💙 Vill du istället göra en blå väska så väljer du Ribbon XL Royal Blue och Powder Blue samt Catania royal 201 och Light blue 173.
💚 Vill du göra en grön väska så väljer du istället Ribbon XL Salad Green och Early Dew samt Catania Lime 389 och Ice mint 385.

Virkad-volangvaska-by-BautaWitch

Så här gör du:

VÄSKANS BOTTEN:
Använd virknål 8 för att få den hård och tät. Botten (och resten av väskan virkas runt, runt utan att avsluta varven med en sm.

Volangvaska-botten-BautaWitch
Virka 9 lm med Ribbon XL Bubble gum pink.
v 1: Vänd och stick ner nålen i den andra maskan på lm-kedjan: 7 fm, 3 fm i samma m. Vänd inte utan fortsätt runt i nederkanten på lm-kedjan. 6 fm, 3 fm i samma m = 19 m
Tips! Sätt en markör i den första m på ditt varv så att du håller koll på var de börjar och slutar.
Virka in din garnände under varv 2 så att du sedan slipper fästa den.
v 2: 3 fm i samma m, 6 fm, 3 fm i samma m, 1 fm, 3 fm i samma m, 7 fm, 3 fm i samma m, 1 fm = 27 m.
v 3: 1 fm, 2 fm i samma m, 2 fm i samma m, 8 fm, 2 fm i samma m, 2 fm i samma m, 1 fm, 2 fm i samma m, 2 fm i samma m, 8 fm, 2 fm i samma m, 2 fm i samma m, 1 fm = 35 m.
v 4: 1 fm, 2 fm i samma m, 2 fm i samma m, 10 fm, 2 fm i samma m, 5 fm, 2 fm i samma m, 11 fm, 2 fm i samma m, 3 fm = 40 m.

VÄSKANS SIDOR:
Byt till virknål 10.
Tips! Sätt en ny markör i första m på ditt varv.

Volangvaska-sidorna-BautaWitch
v 5:
4 fm, 2 fm i samma m, 12 fm, 2 fm i samma m, 5 fm, 2 fm i samma m, 12 fm, 2 fm i samma m, 3 fm = 44 m.
v 6: *3 fm, 2 fm i samma m*. Upprepa mellan *:orna varvet ut = 55 m.
v 7: 5 fm, 3 fm i samma m, 16 fm, 3 fm i samma m, 9 fm, 3 fm i samma m, 16 fm, 3 fm i samma m, 5 fm = 63 m.
OBS! Din väska kommer just nu att kännas bucklig men det rättar till sig senare!
v 8-13: fm (en i varje m) = 63 m.
Förklaring: 2 fm ihop = virka samman 2 fm till en.
v 14: 2 fm ihop, 3 fm, 2 fm ihop, 17 fm, 2 fm ihop, 3 fm, 2 fm ihop, 2fm ihop, 3 fm, 2 fm ihop, 8 fm, 2 fm ihop, 8 fm, 2 fm ihop, 3 fm, 2 ihop = 54 m.
v 15: fm (en i varje m). Ta av garnet och avslutar med 1 sm i den första m på nästa varv.
v 16: Byt till Ribbon XL Sweet pink. Börja med en lm i den första m (samma som du avslutade förra varvet i) i den bakre maskbågen. Virka så fm i den bakre maskbågen varvet ut – även i den sista sm så att du har totalt 54 m.
Tips! Virka in dina ändar så du sedan slipper att fästa dem. Sluta inte med det i samma maska utan låt ena änden löpa med litet längre för att slippa en synlig övergång.

Virkad-rosa-volangvaska-by-BautaWitch
OBS!
Alla fm virkas nu fortsatt som vanligt, dvs i båda maskbågarna tills du kommer till varv 20.
v 17: 2 fm ihop, 23 fm, 2 fm ihop, 2 fm, ihop, 23 fm, 2 fm ihop = 50 m.
v 18: fm (en i varje m).
v 19: fm (en i varje) Ta av garnet och avslutar med 1 sm i den första m på nästa varv.
v 20: Byt tillbaka till Ribbon XL Bubble gum pink. Börja med en lm i den första m bakre maskbåge. Virka så fm i den bakre maskbågen varvet ut = 50 m. Glöm inte att virka in dina ändar!
OBS! Alla fm virkas nu fortsatt som vanligt, dvs i båda maskbågarna.

v 21: 3 fm, 2 fm ihop, 15 fm, 2 fm ihop, 6 fm, 2 fm ihop, 15 fm, 2 fm ihop, 3 fm = 46 m.
v 22: fm (en i varja m).
v 23: 21 fm, 2 fm ihop, 21 fm, virka samman den sista maskan på detta varv med den första på v 24 (så att minskningarna hamnar precis i mitten av kortsidorna) = 44 m.
v 24: fm (en i varje m).
v 25:
 Byt till virknål 8 och virka fm (en i varje m). Avsluta med 1 sm i den första m på varvet.

Virkad-volangvaska-by-BautaWitch-bak
DEKORATION AV VÄSKAN:

Volangkanter:
Håll väskan med öppningen mot dig. Virka med Catania Orchid 222 alternativt Cyklamen 114 och virknål 3,5.
Volangkanterna längs det ljusare rosa fältet virkas i den maskbåge du lämnat fri.

Volangvaska-volang-BautaWitch
Volangkanten runt väskans öppning virkas i den främre lm-bågen, dvs den du har längst bort ifrån dig när du har väskans öppning mot dig.
Obs! Den andra volangkanten längs öppning – den som du sedan virkar fast låsflärpen i virkas först när den sitter på plats!
v 1: Börja i valfri maskbåge med 1 sm, 1 fm , 3 lm, 1 st, 1 lm, 1 st, 1 lm, 1 st. *I nästa maskbåge virkas 1 st, 1 lm, 1 st, 1 lm, 1 st, 1 lm, 1 st, 1 lm, 1 st*. Upprepa mellan *:orna runt hela väskan och avsluta varvet med 1 st, 1 lm och 1 sm i den första st och maskbågen på varvet.
Tips! Passa på att virka in din garnände.

Låsflärp:
Virka 8 lm med Ribbon XL Bubble gum pink och virknål 10.

Volangvaska-lasflarp-BautaWitch
v 1: Vänd och virka fm: 7 fm. Nu fortsätter du runt hörnet istället för att vända. 1 lm, 1 fm, 1 lm och 1 fm i samma maska som den senaste du virkat. Fortsätt längs kanten med 6 fm.
Obs! Virka INTE in din garnände då du inte vill att ena sidan ska se ”klumpigare” ut än den andra.
v 2: 1 lm och vänd. 7 fm, 2 fm i samma m, 1 fm, 2 fm i samma m, 7 fm
v 3: 1 lm och vänd. 7 fm, 2 fm i samma m, 1 fm, 2 fm i samma m, 1 fm, 2 fm i samma m, 7 fm. 1 lm och fortsätt runt hörnet med 5 fm, 1 lm och avsluta med 1 sm i den första m på varvet. Ta av garnet.

Volangvaska-volangkant-BautaWitch
Nu ska du virka en volang längs långsidorna och den rundade delen i den främre maskbågen med virknål 3,5 och Catania Cyklamen 114 enligt volangmönstret. När du kommer till överkanten virkar du fast flärpen i väskan med din volang. Räkna ut var mitten på bakpartiet på väskan är. Den virkas fast i 6 av maskorna. Håll väskan med öppningen mot dig och virka dina stolpar runt den främre maskbågen i flärpen samt i den lediga maskbåge du har längs väskans öppning. Avsluta med 1 sm i den första volangstolpen på flärpen. Ta av garnet.

Volangvaska-inre-volang-BautaWitch
Virka så en volangkant längs väskans öppning på insidan. Fortsätt hålla väskans öppning mot dig. Börja i maskan närmast till vänster om flärpen och avsluta i maskan närmast till höger om den. Ta av garnet.

Virkad-rosa-volangvaska-by-BautaWitch
Ros:

Mönster till rosen hittar du här!
Den virkas i Catania Orchid 222 med virknål 3 eller 3,5.
Obs! När du syr ihop rosen gör den riktigt tight och fin så den inte blir för stor!
Rosen syr du sedan fast över det fula hålet i flärpen.

Volangvaska-montering-BautaWitch
Montering:

På baksidan av låsflärpen syr du sedan fast den ena delen av ditt magnetlås med Catania Cyklamen 114. Den andra delen sys fast i mitten av väskan ca 1 cm över den ljusare rosa volangen.

I materialkittet ingår även ett hänge med texten ”Made with love” som du kan sy fast på din väska.

Volangvaska-vaskhandtag-BautaWitch
Handtag:

Böj till handtaget så att det passar din väska. Sy sedan fast det med några stygn med Ribbon XL på insidan av väskan, i mitten på kortsidorna.

Om du önskar kan du även sy fast ett extra magnetlås i upperkanten på insidan av väskan (det ingår dock inte i materialkittet) så att öppningen inte blir så vid.

Woofie-m-rosa-volangvaska-by-BautaWitch

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!

Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om du virkar något efter mina mönster och sedan visar foton på det du gjort, oavsett socialt media, så vill jag att du i ditt inlägg länkar till min blogg http://BautaWitch.se och anger källan!

Think Pink!

Mini BautaWitch right✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad poncho i Ribbon XL

$
0
0

Poncho-Ribbon-XL-by-BautaWitch-2
Jag har länge velat prova att virka ett klädesplagg i Ribbon XL men varit litet orolig över att det skulle bli för tungt. Med anledning av det har jag anpassat min design till garnet genom att använda mig av mycket lm-bågar. Det gör att den blir så lätt som möjligt och är så pass elastisk att den passar flera storlekar. Den passar storlek Small till Large, om du inte är en av de lyckliga som kan stoltsera med en väldigt stor barm.

Poncho-Ribbon-XL-by-BautaWitch-onesize
TIPS! 
Vill du göra en större storlek så lägg till en extra lm i dina lm-bågar och virka 3 st istället för 2 på varven med stolpar. Tänk dock på att garnåtgången blir större. De färger du gör fler fält av, bör troligen kompletteras med ytterligare ett nystan.

Poncho-Ribbon-XL-by-BautaWitch-back
Och ja visst, min poncho är litet tung (som en tunn skinnjacka ungefär) men tyngden ger den även ett väldigt fint fall. Och materialet ger den en litet ruff känsla som jag älskar i kombination med de romantiska färgerna och blommorna längs nederkanten. Färgerna är underbara tillsammans och såå snygga till jeans! Jag känner mig väldigt nöjd med den!

Poncho-Ribbon-XL-by-BautaWitch-closeup
Om du vill virka din poncho i samma färger som min så finns det ett garnkit att beställa i min webbshop! Och om du vill välja andra färger så finns Ribbon XL i 21 vackra färger att välja mellan!

Du behöver:
❀  5 nystan av dina favoritfärger av garnet Ribbon XL
    (Jag har använt Sandy Ecru, Earth Taupe, Lila Dusk, Early Dew and Powder Blue)
❀  1 nystan Catania för att snörpa ihop halslinningen
(Jag har använt Linen 248 men väljer du en annan färg på halslinningen så hjälper jag gärna till med råd och tips om vilken färg som matchar bäst!)
❀  Virknål 12 mm och 3,5 mm
❀  Trubbig nål för montering

Innan vi börjar vill jag påminna om att detta är ett ©BautaWitch-mönster, vilket innebär att om du virkar efter det och lägger upp foto av ditt arbete så ska du ange källan, dvs BautaWitch och helst även länka till min blogg, BautaWitch.se.

Poncho-Ribbon-XL-by-BautaWitch-3

Sommarponcho i Ribbon XL

Ponchon virkas runt, runt från halsringningen och ner. Till sist virkas kanten av blommor på plats.
Poncho-by-BautaWitch-how-to-1
Halsringning

Plocka fram virknål 12 och ditt beige nystan.
1.
Virka 70 lm och slut till en ring med 1 sm.
2. Virka 1 lm och sedan 70 fm. Avsluta med 1 sm.
3. Virka 4 lm, hoppa över 1 m, *1 st, 1 lm, hoppa över 1 m*, 1 st. Upprepa mellan *:orna. Avsluta med 1 sm i den 3:e lm i den första st. = 34 lm-bågar.
4. Virka 1 lm och *3 fm runt lm-bågen*. Upprepa mellan *:orna. Avsluta med 1 sm i första lm.
Ta av garnet.

TIPS! För att inte få en en skarp skarv på ponchon där man byter varv så rekommenderar jag att inte göra alla färgbyten på exakt samma ställe men på baksidan.

Poncho-by-BautaWitch-how-to-2
Ponchons översta ljusblå fält

Varv 1. 1 sm ovanför en av stolparna, *4 lm, hoppa över 2 m så du hamnar över nästa st, 1 fm*. Upprepa mellan *:orna och avsluta med 1 fm i samma maska som den första sm. = 34 lm-bågar.
Varv 2. Vandra upp på närmsta lm-båge med 1 sm och *1 fm runt lm-bågen. 4 lm* och 1 fm i mitten på nästa lm-båge. Upprepa mellan *:orna. Avsluta med 1 sm i den första fm på varvet. = 34 lm-bågar.
Varv 3. Identiskt med varv 2.
Varv 4. Vandra upp på närmsta lm-båge med 1 sm och 1 fm, 3 lm = 1 st, 1 st runt samma lm-båge, 1 lm, *2 st runt nästa lm-båge, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna. Avsluta med 1 sm i den 3:e lm i den första st.
Ta av garnet.

Ponchons lila fält
Identiskt med det ljusblå du nyss virkat men på det första varvet virkas de fm mellan lm-bågarna i lm mellan stolpgrupperna. Se bild här ovan.

Ponchons översta beige fält
Identiskt med det lila fältet.

Ponchons bruna fält
6 varv med lm-bågar enligt tidigare mönster.

Ponchons andra beige fält
3 varv med lm-bågar MEN öka antalet lm till 5 i lm-bågarna.

Ponchons gröna fält
Identiskt med det andra beige fältet.

Ponchons andra blå fält
Identiskt med det andra beige fältet.

Den nedersta beige kanten med lm-bågar virkar du när du virkat blommorna. Dessa virkas nämligen fast i kanten.

Blommorna
Du behöver 23 blommor. Detta går inte jämnt upp med 5 färger så därför har jag valt att inte sätta dem i en symmetriskt ordning utan blandat dem litet huller om buller. 
1.
Börja göra en magisk ring så att du på slutet kan dra åt blomman i mitten ordentligt.

TIPS! Järbo garn har en bra beskrivning på hur man virkar en magisk ring, om du inte vet hur man gör! Den hittar du här!
Poncho-by-BautaWitch-how-to-3a
2.
 Blomblad 1-4: 3 lm = 1:a dst, 1 dst utan att dra igenom sista maskan, 1 dst men dra det sista omslaget genom samtliga 3 maskor på din virknål, 3 lm, 1 sm runt den magiska ringen. Upprepa tills du har 4 blomblad.
Ta av garnet men lämna en ände på ca 2 dm så du kan använda den för montering senare.
Poncho-by-BautaWitch-how-to-33. Trä änden genom den magiska ringen till baksidan och dra åt så att hålet blir lagom stort.
4. Knyt ändarna med en dubbelknut så inte hålet vidgar sig.

Blomkanten
Blommorna virkar du fast i det sista beige varvet på ponchon. Välj vilka 2 lm-bågar som ska vara mitt bak på din poncho och lägg arbetet i knäet.

Poncho-by-BautaWitch-how-to-6
Börja i den vänstra av de 2 lm-bågarna du nu valt ut.
I den börjar du med 1 sm och 3 lm men fortsättningsvis gör du som tidigare, dvs
1 fm i lm-bågen men istället för 5 lm så virkar du 2 lm och 1 fm i en av blommornas blomblad (i den största maskan och båda dess maskbågar), 2 lm, 1 fm i nästa lm-båge.

Varannan blomma virkas fast i ett blomblad i en lm-båge och varannan med 2 blomblad och 2 lm-bågar.

Mitt bak kommer två blommor som bara virkas fast med ett blomblad att hamna bredvid varandra.

När alla blommor är fastvirkade så avsluta med att sy ihop blommorna på baksidan med de ändar du tidigare sparat.

Halsringningen
Virka ett varv med 2 fm i varje m med Catania och virknål 3,5.
Poncho-by-BautaWitch-how-to-5
Halsringningen blir väldigt vid om du inte snörper ihop den på detta sätt. Då jag oftast bär ponchon med ett linne eller en ärmlös klänning under, så vill jag ändå att den ska vara litet vid, så pass att den nästan trillar av ena axeln. Det blir den om du följer mitt mönster.

TIPS! Om du vill att din poncho ska vara ännu mindre ringad så virka 1 fm i varannan m och 2 fm i de övriga.

Poncho-Ribbon-XL-by-BautaWitch-4

Njut nu av att vara både snygg och varm under kyliga sommarkvällar!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Lättvirkad strandväska

$
0
0

Beach-bag-by-BautaWitch
Min äldsta dotter, vackraste N har sommarlov och har hängt med oss ett par veckor på Landet nu i början av sommaren. Hon pluggar annars i Lund.

Hon har inte virkat sedan syslöjden i högstadiet men blev litet sugen när hon tittade igenom alla mina virkade väskor. Så för att inte avskräcka henne hittade jag snabbt på en lättvirkad ”nybörjarväska”. Självklart i ett garn som växer snabbt så att man som nybörjare inte tröttnar utan istället fascineras över sitt skapande – Ribbon XL och så bara fasta maskor runt runt.

Virkad-strandväska-by-BautaWitch
Det dröjde inte många kvällar innan hon var färdig med sin strandväska. Den blev riktigt snygg! Dessutom är jag oerhört imponerad över hur jämnt och fint hon virkat den! Det hade jag inte väntat mig av en ”nybörjare”! Pricken över i är väskhandtagen. En väska med ”riktiga” väskhandtag lyfter det virkade och gör att väskan ser mer påkostad ut.

Strandväska-by-BautaWitch
Kanske du inte virkar så mycket och vill börja med något som går fort och lätt eller kanske du också har någon i din närhet som vill prova – då är detta väskan för dig!

Ribbon XL finns i ett 20-tal färger att välja mellan i min webbshop och likaså finns där flera modeller av väskhandtag. Nikolina har använt färgen Pearl White och svarta väskhandtag som hon sytt fast.

Nikolinas strandväska

Väskan har måtten 45 cm bred x 35 cm hög.

Du behöver:
3 nystan av Ribbon XL
Virknål 10 mm
1 par väskhandtag

Du gör så här:
* Gör en lm-kedja med 36 m
* Virka 35 fm
* Vänd inte – utan fortsätt med ytterligare 1 fm i samma m och virka sedan 35 fm i underkanten av lm-kedjan
* Vänd inte – utan fortsätt med ytterligare 1 fm i samma m (sätt en markör)
* Sedan är det bara att fortsätta virka fm runt, runt tills du virkat 35 varv. Avsluta med 1 sm.
* Fäst dina garnändar
* Sy fast dina väskhandtag

Detta är ett ©BautaWitch-mönster! Det innebär att om du virkar efter det och lägger upp foto av ditt arbete så ska du ange källan, dvs BautaWitch och helst även länka till min blogg, BautaWitch.se.

Strandvaska-Ribbon-XL-by-BautaWitch

Packa din väska & njut av stranden!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Romantisk sjal/halsduk med volangkant

$
0
0

Collage-romantisk-sjal-by-BautaWitch
Jag är helt kär i min senaste design – en romantisk sjal! Jag tycker färgerna är så vackra tillsammans! Nu när hösten snart är här kommer den att vara både snygg och lagom varm till min svarta skinnjacka. På bilderna i det här inlägget är det min yngsta prinsessa, Danijela som agerar modell.

Virkad-romantisk-sjal-by-BautaWitch

Romantisk-sjal-by-BautaWitch
Sjalen är virkad av mormorsrutor och -ränder som avslutas med halvstolpar och en volangkant av dubbelstolpar. Jag har använt mig av 11 olika färger av Catania och virkat med virknål 3,5. Catania hittar du i min webbshop i ett 60-tal färger. Önskar du använda exakt samma färger som jag har gjort så finns det även ett färdigt garnpaket till sjalen, till ett extra förmånligt pris, att klicka hem.

Romantisk-virkad-sjal-by-BautaWitch
Romantisk sjal/halsduk

Sjalen har måtten 26 cm x 226 cm.

Virkad-romantisk-halsduk-by-BautaWitch
Du behöver:

3 nystan Charcoal 393
2 nystan Light Pink 246
2 nystan Silver 172
1 nystan av färgerna Light Blue 173, Hyacint 240, Plum 394, Sky 247, Petrol 391, Lavender 226, Lilac 399, Princess 398
Virknål 3,5 mm

Romantisk-halsduk-by-BautaWitch
TIPS!
Eftersom avigsidan kommer vara synlig så är det viktigt att du fäster dina garnändar snyggt. Det kommer att bli många! Jag har därför trätt dem genom den bakre maskbågen på de närmaste 5-6 maskorna och sedan virkat in dem på nästkommande varv. 

Rutor-till-romantisk-sjal-by-BautaWitch
Du gör så här:

1. Börja med att virka första varvet på alla dina mormorsrutor. Du behöver 2 st i 246, 8 st i 391 och 4 st av alla övriga färger utom Charcoal 393 (som du kommer att använda varv 2 på samtliga rutor). Total 42 rutor.

  • Virka 6 lm.
  •  Virka ihop maskorna till en ring med en sm.
  •  Virka 3 lm (=första stolpen) och 2 st, virka 3 lm. *3 st och 3 lm* Upprepa mellan * ytterligare 2 ggr. Avsluta med en sm i första st.
  • Ta av garnet.

Mormorsrutor-t-romantisk-sjal-by-BautaWitch
2.
Nu är det dags att virka ihop dina rutor till 2 långa remsor med ditt nästa varv och färg 393. Av fotona ser du hur jag placerat dem färgmässigt.
– Börja med att virka en mormorsruta helt färdig.
– Den ruta som du vill placera bredvid din färdiga ruta (A), virkar du sedan ihop med (B) då du virkar en av kanterna på den: Vid hörnet virkar du 1 lm, 1 fm i hörnet på (A), 1 lm, 3 st i hörnet på (B), 1 fm i mitten på (A), 3 st i nästa hörn på (B), 1 lm, 1 fm i hörnet på (A), 1 lm, 3 st i samma hörn på (B).

Mormorsrutor-romantisk-sjal-by-BautaWitch
3.
De båda remsorna virkas sedan på samma sätt men med olika färger så du får en del som går mer åt blått och en som går mer åt rosa.
Nu är det dags för mormorsränder som du virkar runt hela remsan av rutor. Du virkar på samma sätt som när du virkade rutorna, dvs 1 lm mellan stolpgrupperna förutom i hörnen där du virkar 3 lm.

Mormorsränder-romantisk-sjal-by-BautaWitch
– Börja med den blå remsan: 2 v med 247, 1 v med 399, 2 v med 240, 2 v med 246.
– Så dags för den rosa remsan: 2 v med 398, 1 v med 226, 2 v med 394, 2 v med 246.

Close-up-romantisk-sjal-by-BautaWitch
4.
Börja med valfri remsa och virka 1 v mormorsränder med silver 172. Ta sedan den andra remsan och virka 1 v med silver 172 MEN då du kommer till den ena kortänden virkar du ihop den på samma sätt som du gjorde när du virkade ihop rutorna, med kortänden på den första remsan. Nu har du ett enda långt arbete.

5. Virka ytterligare 1 v mormorsrand med silver 172 runt hela ditt arbete.

Kant-by-BautaWitch-till-romantisk-sjal
6.
För att få sjalen nästan lika snygg på baksidan så har jag valt hst till min kant. Börja med petrol 391:
v 1. 1 hst mellan varje st samt i lm-bågen på det föregående varvet. Enda undantag är hörnen: i lm-bågen virkas 1 hst, 1 lm, 1 hst, 1 lm, 1 hst.
v 2. 1 hst i varje m på tidigare varv, bortsett från hörnen som virkas: 1 hst, 2 hst i samma m, 2 hst i samma m. Byt så till sky 247.
v 3. Som v 3. Byt till light blue 173.
v 4. Som v 2 och 3. Byt till light pink 246.
v 5. 1 hst i varje m på tidigare varv, bortsett från hörnen som virkas: 1 hst, 3 lm 1 hst. Byt till charcoal 393.
v 6. 1 hst i varje m på tidigare varv, bortsett från hörnen som virkas: 4 hst runt lm-bågen.

Volangkant-by-BautaWitch
7.
Volangkant: I en och samma m virkas 1 dst, 1 lm, 1 dst, 1 lm. Upprepa runt hela sjalen med undantag för hörnen. I de 3 m du har i dina hörn virkar du på samma sätt men 3 dst med lm i den första m, 4 dst med lm mellan i den andra m och 3 dst med lm mellan i den tredje m.

Detta är ett ©BautaWitch-mönster! Det innebär att om du virkar efter det och lägger upp foto av ditt arbete så ska du ange källan, dvs BautaWitch och helst även länka till min blogg, BautaWitch.se.

Romantisk-sjal-by-BautaWitch-1

Nu är du redo för hösten!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Cocoon kofta med stor japansk blomma på ryggen

$
0
0

Cocoon-shrug-by-BautaWitch1
Den här koftan är nog den av mina designer som jag lagt ned mest arbete på! Jösses, vad jag har repat och varit petig för att få den precis så som jag önskade!

Cocoon-shrug-in-Catania-by-BautaWitch
Koftan passar både mig och min yngsta dotter Danijela perfekt. På fotona ser ni min vackra Danijela 😍. Hon är 1.64 lång och har storlek 36. Hon är ganska bystig, strlk 75D och hon har litet större/mer muskulös rumpa än vad jag har. Vi kan dock båda klämma ner den i storlek 36. Jag är 1.68, har storlek 34-36, liten byst 75B och oftast storlek 34 i byxor. Danijela har litet kortare armar än vad jag har och hade kunnat korta av sina ärmar på kortan ca 2 varv.

Cocoon-kofta-by-BautaWitch-fram
Modellen är en sk cocoon kofta, (en one size kofta virkad av en enda stor fyrkant) som den här sommaren har blivit en stor hype i alla virkgrupper på Facebook. Jag tycker dock (förlåt!) att de är litet tråkiga när de bara består av en gigantisk mormorsruta och ville därför designa min egen – i ”BautaWitch-anda”, dvs litet mer romantisk.

Cocoon-granny-shrug-by-BautaWitch
Dessutom var ett måste att den fula bubblan över rumpan som det lätt blir när man syr ihop en kvadrat med exakt lika långa sidor till en kofta skulle vara ett minne blott. Och så ville jag även ha långa ärmar (vilket en cocoon egentligen inte har) på min kofta, då jag är frusen av mig och vill kunna använda den året om.

Cocoon-shrug-by-BautaWitch-front
Men det är inte bara virkandet som tagit tid. Jag har säkert lagt ner 40 timmar på att skriva och fota för att kunna publicera detta mönster på min kofta! Jag delar det gratis med dig och i utbyte ber jag dig därför att respekterar min copyright och de regler som gäller för ett ©BautaWitch-mönster! Dessa är: Virkar du efter ett ©BautaWitch-mönster och lägger upp foto av ditt arbete så ska du ange källan, dvs BautaWitch och helst även länka till min blogg, BautaWitch.se.

Jag blir självklart även väldigt glad om du väljer att köpa ditt garn av mig, när du virkar efter mina mönster! Nog om detta… 😊

Cocoon-kofta-by-BautaWitch-bak
Innan vi börjar så vill jag även varna litet för att detta INTE är ett mönster för nybörjare
!
Det är inte själva koftan som är svår utan det som kan tyckas litet komplicerat är främst steg 2 – dvs när man virkar själva blomman till en ruta.

Viktigt! Läs igenom hela mönstret och ta till dig mina TIPS innan du börjar!

TIPS 1! Är du nybörjare föreslår jag därför att du skippar blomman och istället virkar en enklare ruta eller kör mormorsränder hela vägen, fast använder mitt mönster, så du får långa ärmar och slipper bubblan över rumpan. 😃

Cocoon-kofta-by-BautaWitch-sidan
Mitt mönster passar dig med storlek small/medium.

TIPS 2! Är du längre än 1.70 cm eller har en väldigt stor byst så är det enkelt att anpassa mönstret till en större storlek. Du virkar bara flera varv av mormorsränder runt rutan och lägger till några extra välplacerade ökningar över rumpan samt eventuellt förlänger dina ärmar med några extra varv. Glöm dock inte att beställa ytterligare ett nystan av varje färg samtidigt med resten av garnet så att du får samma färgbad!

BautaWitch-cocoon-fram
Som vanligt har jag använt mig av det härliga 
bomullsgarnet Catania och virknål 3,5 mm. Det finns i  ca 60 olika färger att välja mellan i min webbshop!
Färgerna har jag valt för att de ska smälta samman och ge koftan ett dovt intryck, Cream 130, Linen 248, Flesh 257 och Apricot 263. Det går åt 18 nystan och om du önskar finns det en garnpack att köpa till en fördelaktigt pris i webbshoppen!

TIPS 3! Om du istället är en ”blå tjej” så byt Apricot 263 mot Light Blue 173, så får du samma effekt. Andra fina mer lila alternativ är att byta Apricot 263 mot Lilac 399 eller Lavender 226.

Cocoon-shrug-by-BautaWitch-close-up-front Cocoon-shrug-by-BautaWitch-close-up-back

Cocoon kofta by BautaWitch

Storlek: Small/Medium
Garnåtgång: ca 18 nystan Catania.
Färger: Cream 130 (4 nystan), Linen 248 (5 nystan), Flesh 257 (4 nystan) och Apricot 263 (5 nystan).
Virknål: 3,5

Tycker du att de förklarande fotona är för små så klicka på dem, så zoomar de ut!

STEG 1: Du börjar med att virka dig en stor utökad japansk blomma.
Möntret hittar du här!
När du är färdig med steg 1, så ser ditt resultat ut så här:

Romantisk-duk-by-BautaWitch-2
TIPS 4! Blocka eller pressa ditt arbete litet försiktigt med ett ångstrykjärn på baksidan. efter varje steg så att ditt arbete rätar ut sig och ligger platt.

STEG 2: Dags att göra din blomma till en ruta!
Hur du gör, ser du av mönstret här!
När du är färdig med steg 2, så är din ruta 31×31 cm och ditt resultat ser ut så här:

Stor-virkad-romantisk-ruta-by-BautaWitch

STEG 3: Nu ska rutan bli till en jättestor mormorsruta.

BautaWitch-cocoon1 BautaWitch-cocoon2

Varv 1. Fortsätt med Flesh 257. Virka 2 fm i varje lm-båge förutom i hörnen där du virkar 4 fm i lm-bågarna.
Varv 2. Byt till Linen 248. 1 fm i varje m förutom i hörnen där du virkar 3 lm mellan den 2:a o 3:e fm som du gjorde i lm-bågarna med 4 fm.
Varv 3. Byt till Cream 130. 1 st i varje m förutom i hörnen där du virkar 3 st, 3lm och 3 st i samma m.

Nu är det dags för vanliga mormorsränder! Du kommer virka 2 v med varje färg. Du virkar stolpgrupper om 3 st i var 4:e maska. Mellan varje st-grupp virkas en lm utom i hörnen då du virkar 3 lm mellan st-grupperna.

BautaWitch-cocoon3 BautaWitch-cocoon4 BautaWitch-cocoon5

Varv 4. Byt till Apricot 263. Börja i ett hörn. Få inte panik om du saknar eller har en st för mycket på någon av dina 4 kanter på varvet innan utan anpassa litet snyggt. Gör dock inte det vid ett hörn för då kan din ruta bli litet sned. På varje kant av din ruta ska du ha 20 st-grupper, dvs totalt 80 st-grupper på varvet. Räkna dem noga så du får en liksidig kvadrat!

TIPS 5! Om du har en litet större rumpa så kan du börja med dina ökningar redan på varv 6 på det som jag kallar ”rumpskörtet” 😂 för annars kanske du får en bubbla i alla fall. Mina börjar på varv 13.
Både jag och min dotter klämmer ner våra rumpor i storlek 36 så de är inte så stora… Hur du gör ökningar ser du på varv 13.

TIPS 6! Mormorsränder i olika färger: När jag byter färg gör jag det aldrig på samma ställe på min ruta. Då slipper man den randeffekt det kan bli av att första st består av 1 sm och 2 lm. Jag virkar alltid in mina ändar och för att de inte ska synas så trär jag dem först i den bakre maskbågen på ca 8-9 maskor, på tidigare varv. Har varvet en annan färg gör jag det istället på nästkommande varv. På de varv jag inte byter färg vandrar jag med sm till nästa lm-båge och den första st gör jag av 3 lm. Jag vänder aldrig!

Varv 5-12. Mormorsränder.
Byt till Linen 248 inför varv 6 och 7.
Byt till Flesh 258 inför varv 8 och 9.
Byt till Apricot 263 inför varv 10 och 11.
Byt till Cream 130 inför varv 12.
Efter varv 12 ska din ha 28 st-grupper på varje kant.

BautaWitch-cocoon-ökning1

Varv 13. Nu är det dags för första ökningen över rumpan – det som jag kallar ”rumpskört”.
Studera din ruta noga och välj vilken av kanterna som du virkat snyggast. Den ska du ha mellan dina axlar då det är det partiet som kommer att synas mest!

BautaWitch-cocoon-ökning BautaWitch-cocoon-rumpskört

Så här ökar du: En ökning gör du genom att du virkar 2 st-grupper med 1 lm mellan i samma lm-båge.
Viktigt att komma ihåg! Alla dina ökningar kommer BARA att ske i nederkanten av din ruta, INTE på någon av de andra kanterna!
Hela varv 13 virkas som ett vanligt mormorsrandsvarv MEN mitt bak (dvs i nederkanten på din ruta) gör du en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 14 och 15.

Varv 14. Byt till Flesh 257. Virka ett vanligt mormorsrandsvarv utan ökning.
Varv 15. Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 14 och 15 samt en ökning mellan st-grupp 17 och 18.
Varv 16. Byt till Apricot 263. Virka ett vanligt mormorsrandsvarv utan ökning.
Varv 17. Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 14 och 15 samt en ökning mellan st-grupp 21 och 22.
Varv 18. Byt till Flesh 267. Virka ett vanligt mormorsrandsvarv utan ökning.
Varv 19. Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 14 och 15 samt en ökning mellan st-grupp 25 och 26.
Varv 20. Byt till Linen 248. Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 21 och 22, dvs mitt bak.
Varv 21. Virka ett vanligt mormorsrandsvarv utan ökning.
Varv 22. Byt till Cream 130. Virka ett vanligt mormorsrandsvarv utan ökning.
Varv 23. Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 23 och 24, dvs mitt bak.
Varv 24. Byt till Apricot 263. Virka ett vanligt mormorsrandsvarv utan ökning.
Varv 25. Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 16 och 17 samt 33 och 34.
Varv 26-37. Mormorsränder utan ökningar.
Byt till Flesh 257 inför varv 26 och 27.
Byt till Linen 248 inför varv 28 och 29.
Byt till Apricot 263 inför varv 30-31.
Byt till Cream 130 inför varv 32-33.
Byt till Linen 248 inför varv 34-35.
Byt till Flesh 257 inför varv 36-37.
Blocka eller pressa ditt arbete lätt med ett ångstrykjärn så att du får en slät och fin ruta som mäter 90 cm tvärs över.

BautaWitc-cocoon-ruta-89cm BautaWitch-cocoon-mormorsruta

OBS! Vill du göra din kofta större än storlek small/medium fortsätter du här med valfritt antal extra varv innan du börjar med varv 38 i mitt mönster! Kom ihåg att byta färg vart annat varv!

BautaWitch-cocoon-ärmhål2 bautawitch-cocoon-ruta

STEG 4: Ärmhål.
Varv 38. Byt till Apricot 263 och börja i hörnet längst ner på den högra kanten med 1 st-grupp.
Virka totalt 30 st-grupper med 1 lm mellan (inkl den i hörnet).

BautaWitch-cocoon-ärmhål BautaWitch-cocoon-öppningen BautaWitch-cocoon-öppningen2

Vik ditt arbete dubbelt. Fortsätt nu längs den högra kanten men virka samtidigt ihop den med de st-grupper du nyss virkat i början av varvet. Du virkar ihop dem genom att istället för att göra 1 lm mellan dina st-grupper, virka 1 fm i lm-bågen mellan st-grupperna på de du virkat i början av varvet. Du kommer få 15 par av ihopvirkade st-grupper.

Fortsätt sedan som vanligt (mormorsrand) längs överkanten på din ruta.

På den vänstra kanten
virkas totalt 30 st-grupper med 1 lm mellan (inkl den i hörnet).
Vik ditt arbete dubbelt. Fortsätt nu längs den högra kanten men virka samtidigt ihop den med de st-grupper du nyss virkat i början av varvet. Du virkar ihop dem genom att istället för att göra 1 lm mellan dina st-grupper, virka 1 fm i lm-bågen mellan st-grupperna på de du virkat i början av varvet. Du kommer få 15 par av ihopvirkade st-grupper.

Längs den nedre kanten av rutan: Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 14 och 15, mellan st-grupp 20 och 21, mellan stolpgrupp 26 och 27, mellan st-grupp 32 och 33 (mitt bak), mellan st-grupp 38 och 39, mellan st-grupp 44 och 45 samt mellan st-grupp 50 och 51.

Varv 39.
Mormorsrand utan ökning runt hela öppningen på din kofta.
Sätt på dig din ärmlösa kofta och prova att den känns tillräckligt stor. Tänk på att den kommer att bli ca 3 cm längre och bredare när du virkat den slutliga kanten samt uddkanten!

BautaWitch-cocoon-kantSTEG 5: Avslutande kant runt öppningen på koftan.
Varv 40. Byt till Linen 248. Börja varvet på den vänstra kanten, i lm-bågen mitt över ”sömmen”/ihopvirkningen med 3 hst. Virka så 1 hst i varje st (ingen i lm-bågen) tills du kommer till motsvarande lm-båge på den högra sidan. I den virkas 3 hst. Detta snörper till kragen på koftan något. Skörtet på koftan vill du dock fortfarande ha vidd i så börja med 1 lm och fortsätt med mormorsrand. När du gjort 18 st-grupper är det dags för en ökning i nästa lm-båge. = 20 st-grupper.
Ökning görs även efter totalt 26 st-grupper, 48 st-grupper och 56 st-grupper = 76 st-grupper. Avsluta med 1 lm och 1 sm i den första hst.
Varv 41. 1 fm i varje hst runt kragen. 3 hst i första lm-bågen, 1 lm och fortsätt med mormorsrand utan ökningar tills du kommer till den sista lm-bågen. Virka 3 hst i den. Avsluta med 1 sm i den första fm på varvet.
Uddkanten virkas som steg 8. Först ska du nu virka dina långa ärmar på koftan.

Ärmkil-BautaWitch-cocoon
STEG 6:
Långa ärmar.
Byt till Apricot 263. Börja med valfri ärm. Vi börjar med en liten kil under armhålan för att få en så rak ärm som möjligt Kika på de förklarande bilderna så ser du var du börjar med ärmen!
Varv 1. Börja med 1 sm i lm-bågen precis innan din ihopvirkning av ärmhålet. 1 lm, 3 st i lm-bågen närmast fm i din ihopvirkning, 1 lm, 3 st i lm-bågen närmast efter fm i din ihopvirkning, 1 lm, 1 fm i nästa lm-båge, 2 lm och 2 st i samma lm-båge. Virka så ”mormorsrand” runt hela ärmhålet. Detta varv är något längre än ett traditionellt. Du fortsätter även i den första lm-bågen du gjorde på detta varv, i lm-bågen mellan de 2 första st-grupperna på varvet samt i lm-bågen efter. Avsluta med 1 lm och 1 sm i den andra lm på den första st. (Bilden förklarar bättre än denna kryptiska text! 😜). Du ska ha 26 st-grupper när ditt varv är färdigt!
Varv 2-3. Byt till Linen 248 och virka 2 varv med mormorsränder.

BautaWitch-cocoon-minskning BautaWitch-cocoon-minskningar

Nu är det dags att lära dig göra minskningar!
Så här minskar du: En minskning görs över 2 varv. På varv 1 förbereder du för minskning genom att strunta i lm mellan 2 st-grupper. På varv 2 hoppar du över de 2 st-grupper som inte har någon lm mellan sig. Även dessa 2 st-grupper virkas utan lm mellan sig.
Viktigt att komma ihåg! ALLA minskningar på ärmarna görs på insidan av ärmen, mitt över där du virkat ihop din ruta.

Varv 4. Byt till Cream 130. Virka mormorsrand men förbered för en minskning på insidan av ärmen enligt ovan.
Varv 5. Virka mormorsrand men gör en minskning på insidan av ärmen enligt ovan.
Varv 6-7. Byt till Apricot 263. Virka mormorsränder utan minskning.
Varv 8. Byt till Flesh 257. Virka mormorsrand utan minskning.
Varv 9. Virka mormorsrand men förbered för en minskning på insidan av ärmen.
Varv 10. Byt till Linen 248. Virka mormorsrand men gör en minskning på insidan av ärmen.
Varv 11. Virka mormorsrand utan minskning.
Varv 12-13. Byt till Apricot 263. Virka mormorsränder utan minskning.
Varv 14. Byt till Cream 130. Virka mormorsrand men förbered för en minskning på insidan av ärmen.
Varv 15. Virka mormorsrand men gör en minskning på insidan av ärmen.
Varv 16-17. Byt till Flesh 257. Virka mormorsränder utan minskning.
Varv 18. Byt till Linen 248. Virka mormorsrand utan minskning.
Varv 19. Virka mormorsrand men förbered för en minskning på insidan av ärmen.
Varv 20: Byt till Apricot 263. Virka mormorsrand men gör en minskning på insidan av ärmen.
Varv 21. Virka mormorsränder utan minskning.
Varv 22-23. Byt till Flesh 257. Virka mormorsränder utan minskning.
Varv 24. Byt till Cream 130. Virka mormorsrand men förbered för en minskning på insidan av ärmen.
Varv 25. Virka mormorsrand men gör en minskning på insidan av ärmen.
Varv 26-27. Byt till Linen 248. Virka mormorsränder utan minskning.
Varv 28. Byt till Apricot 263. Virka mormorsrand utan minskning.
Varv 29. Virka mormorsrand men förbered för en minskning på insidan av ärmen.
Varv 30. Byt till Flesh 257. Virka mormorsrand men gör en minskning på insidan av ärmen.
Varv 31. Byt till Linen 248. Virka mormorsrand utan minskning.
Varv 32. Virka dina stolpgrupper utan lm mellan dem. Detta för att snörpa åt ärmen litet. Du ska nu ha 20 st-grupper.

BautaWitch-cocoon-lång-ärm
Virka så din andra ärm på samma sätt!

Uddkant-ärm-BautaWitch-cocoonSTEG 7. Uddkant på ärmarna.
Varv 1. Byt till Cream 130. Börja i valfri m men se till att börja i exakt samma på den andra ärmen så att solfjädrarna placeras lika. Virka 1 fm i varje st.
Varv 2. 1 sm, *hoppa över 1 m, 3 st i nästa m, 3 st i nästa m, hoppa över 1m, 1 sm*. Upprepa mellan *:orna varvet ut och om du inte får ett jämnt antal maskor så trolla bort det genom att hoppa över en m någon stans under varvet. Du ska ha 12 solfjädrar runt ditt armslut.

BautaWitch-cocoon-uddkant-öppningSTEG 8. Uddkant runt öppningen på koftan.
Dessa solfjädrar är litet större än de runt armslutet.
Varv 1. Fortsätt med Cream 130. Börja i valfri m. (Jag började mitt för ihoptagningen av rutan.) 1 fm i varje m (även en i lm-bågarna).
Varv 2. 1 sm, *hoppa över 1 m, 3 st i nästa m, 2 dst i nästa m, 3 st i nästa m, hoppa över 1 m, 1 sm*. Upprepa mellan *:orna varvet ut och om du inte får ett jämnt antal maskor så trolla bort det genom att hoppa över en m någon stans under varvet.

  • Fäst ev garnändar som du inte har virkat in.
  • Klipp av dina garnändar.
  • Pressa din kofta försiktigt med ett ångstrykjärn.

Chrocheted-Cocoon-by-BautaWitch
Du är färdig! 😃
Var stolt! Du har lagt ner oerhört mycket tid och kärlek på din kofta!

Om du hittar felaktigheter i mitt mönster, är jag tacksam om du mailar mig till asa@bautawitch.se så att jag kan korrigera dem! 

Mys nu i din nya kofta!

VIKTIGT! Detta är ett ©BautaWitch-mönster! Det innebär att om du virkar efter det och lägger upp foto av ditt arbete så ska du ange källan, dvs BautaWitch och helst även länka till min blogg, BautaWitch.se.

Virkad-cocoon-kofta-by-BautaWitch

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad glittrig Partyväska/Kuvertväska till fest

$
0
0

Ribbon XL Lurex trio hos BautaWitchNär de nya läckra glittriga Ribbon XL Lurex dök upp blev jag eld och lågor! De är helt perfekta för att virka festliga saker till jul och nyår! Det första jag kom att tänka på var en julgransmatta. En rund matta där man varvar Ribbon XL Lipstick Red med antingen Ribbon XL Lurex Golden Dust eller Silver Glitter. Du som får samma inlevelse, kan jag rekommendera detta mönster till!

Mandala-rug-i-Ribbon-XL

Med 3 nystan Ribbon XL virkar du denna vackra matta antingen enfärgad eller i flera färger.

Men så kom jag att tänka på att jag inte har någon bra partyväska! Ni vet, en sådan där lagom stor kuvertväska som bara har plats för det allra nödvändigaste när man är på fest, telefon, nycklar, ett betalkort och ett läppstift. Den ska vara liten och platt nog för att hållas i handen samtidigt som jag vill kunna dansa (jag älskar att dansa!) och då bära den ”cross body”. Axelremmen är dessutom lätt att dölja genom att vika in den i själva väskan.

Party-väska-by-BautaWitch
Till min kuvert väska går det endast ett nystan av Ribbon XL Lurex (men slösa inte med långa ändar för ett nystan räcker väldigt precis!). I det materialkit du kan köpa i min webbshop ingår även den vackra knappen som jag använt som lås. Den ser ut som en antik metallknapp i guld och har en pärlemorpistill. Den är tillverkad i metall o plast. Jag hittade dem i en sybehörsaffär i Nyköping och köpte upp hela hennes lager. Tyvärr hade hon bara ett begränsat antal så här gäller ”först till kvarn”!

Vill du istället göra din väska i någon av de andra glittriga Lurex-färgerna så får du själv ge dig ut på jakt efter en passande knapp/lås. Den bör vara 2,5 cm i diameter.

Det här är ett mönster som även passar nybörjare! Är du en van virkerska så virkar du denna väska på en kväll!

Virkad-partyväska-by-BautaWitch
Virkad party-/kuvertväska by BautaWitch

Mått: 26 cm bred och 16 cm hög.

DU BEHÖVER:
1 nystan Ribbon XL (Lurex)
1 stor knapp 2,5 cm i diameter
Virknål 6 och 9
Monteringsnål
Synål och litet tråd

Materialkit där garn och knapp ingår finns att köpa i min webbshop!

GÖR SÅ HÄR:
Använd virknål 9 till själva väskan.

Party-clutch-by-BautaWitch-step-1
Virka en lm-orm på 21 m (en är vändingsmaska).
Varv 1-14: 20 fm (Detta kommer att vara baksidan av din väska.)
Varv 15: Nu är det dags att markera för botten. Det gör du genom att bara virka 20 fm bara genom den främre maskbågen.
Varv 16: 20 fm bara genom den bakre maskbågen.
Varv 17-28: 20 fm genom båda maskbågarna. (Detta är framsidan av din väska och den kommer att vara något lägre än baksidan.) Ta av garnet.

Party-clutch-by-BautaWitch-step-2
Dags för montering av själva väskan!
– Vik din väska dubbel och ha framsidan mot dig.
– Börja längst ner vid botten på den högra kortsidan med virknål 9.
– Virka ihop kortsidan med 14 fm (det kommer att se ut som en kedja). Baksidan kommer att vara ca 1/2 cm längre.
– Önskar du en axelrem så att du kan ha din väska ”cross body” när du dansar så byt till virknål 6 och virka så lm ganska så hårt. Jag gjorde 135 lm. (Axelremmen kommer att töjas ut. I synnerhet om du har litet tyngre saker, som nycklar i din väska.)
– Byt så till virknål 9. Fortsätt din ”kedja” längs den vänstra kortsidan genom att virka ihop den med 14 fm och avsluta med 1 sm i botten. Kom ihåg att baksidan ska sticka upp ca 1/2 cm!

Party-clutch-by-BautaWitch-step-3
Locket:

Ha nu väskan med baksidan mot dig!
Varv 1: I den 8:e maskan virkar du 4 st (den första = 3 lm), 1 st, 1 st, 1 st, 1 st, 4 st i samma m. = 12 st. Vänd med 1 lm.
Varv 2: 2 fm i samma m, 1 fm, 2 fm i samma m, 1 fm, 1 fm, 1 fm, 1 fm, 1 fm, 1 fm, 2 fm i samma m, 1 fm, 2 fm i samma m. = 16 fm.
Varv 3: Virka nu bara i den bakre maskbågen. 3 lm = 1 st samt ytterligare 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m, 1 st i varje maska 10 ggr, 2 st i samma m, 1 st, 3 st i samma m. = 22 st.
Varv 4: Virka nu bara i den främre maskbågen. 2 fm i samma m, 1 fm i varje m 20 ggr, 2 fm i samma m. = 24 m fm.

Party-clutch-by-BautaWitch-step-4
Varv 5:
Dags för uddkant och ögla för din knapp/ditt lås! Byt till virknål 6.
*4 lm, hoppa över 1 m, 1 fm* . Upprepa mellan *:orna tills du har 5 lm-bågar.
Nu är du mitt på locket och ska ge litet utrymme till din knapp/låset.
4 lm, hoppa över 2 m, 1 fm.
*4 lm, hoppa över 1 m, 1 fm* . Upprepa mellan *:orna tills du har 5 lm-bågar.

Party-clutch-by-BautaWitch-step-5
Montering av knapp/lås:

– För att du ska kunna använda din knapp som lås behöver du tillverka en liten ögla som du syr fast din knapp på. Det blir för tight om du syr fast den direkt på väskan.
– Räkna ovanifrån (från öppningen på din väska) och gör en ögla genom att du fäster en ände av Ribbon XL (jag knöt min med en robanknop) på insidan av din väska. Den ska placeras mellan det 6:e och 7:e varvet av fm.
– Sy fast din knapp med en tråd.

✨🎄🎉✨
Let’s Party! 

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om du virkar något efter mina mönster och sedan visar foton på det du gjort, oavsett socialt media, så vill jag att du i ditt inlägg länkar till min blogg http://BautaWitch.se och anger källan!

Till-BautaWitch-Webbshop

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

 

DIY – 2015 års modell av min mössa med häng / Slouchy Beanie

$
0
0

Kommer ni ihåg min mössa med häng från förra hösten? Inget av mina mönster har virkats av så många och i så otroligt läckra färgställningar! Jag tror den blev så pass populär eftersom de flesta av våra litet större barn och tonåringar har ganska mycket åsikter om hur en mössa ska se ut, för att den ska duga. De flesta av dem vill ha just en mössa med häng, en sk slouchy beanie.

Add-Slouchy-Beanie-by-BautaWitch

I år har jag ändrat några saker på mössan så att den ska kännas litet mer 2015. Det är väldigt roligt för den kommer att finnas med i det Hemma Hos reportage med mig som är med i Expressens bilaga Handarbete och Pyssel, som kommer ut nu den 18 november!

I-Expressen-BautaWitch-Hemma-hos
Jag har förenklat sättet att minska maskor på slutet, gjort en bredare resår utan uddkant (uddkanten var en av de detaljer som några av er tyckte var litet svår) och så har jag sytt på en härlig naturtrogen pälstofs (självklart i fuskpäls).

2015-års-BautaWitch-mössa-bakifrån
Årets modell är även den väldigt färgglad men jag har trots det bara använt mig av 4 färger. Jag vet att inte alla gillar när man blandar rosa och rött men jag tycker det är urfräckt!

Som alltid har jag virkat i mitt favoritgarn, Catania (som absolut inte kliar eftersom det är ett 100 % bomullsgarn och lätt tvättas i maskin med 40 grader fintvätt utan att bli nopprig).

2015-års-BautaWitch-mössa-framifrån
Jag delar mitt mönster gratis men blir mycket glad om du i ditt ställe, köper ditt garn hos mig! 😍 Det är inte svårt att hitta din egen favoritkombination av färger, bland de 56 vackra färger som finns i min webbshop!

Till båda modellerna finns det självklart även färdiga materialkit att köpa, med exakt de färger som jag har använt mig av!

2015-års-BautaWitchmössa
Mössa med häng, modell 2015 by BautaWitch

DET HÄR BEHÖVER DU:
– ca 5 nystan Catania varav 2 av basfärgen.
– 1 pälstofs/boll ca 10 cm i diameter
– virknål 3,5.

De färger jag har använt är Cyklamen 114 (2 st), Claret 192, Orchid 222 och Raspberry 256.

Nu börjar vi!

Mössa-med-häng-2015-på-gång-by-BautaWitch


SÅ HÄR GÖR DU:

Resarvirkning-by-BautaWitch
Virka ett lm-band i önskad längd med virknål 3. Det ska vara ett antal maskor delbart med 2 och med 3. Mitt band består av 126 lm som jag sedan gjort till en ring med 1 sm. Mössan ska sitta ganska tight runt huvudet så du kan behöva prova dig fram! (Då resåren på denna modell är längre, så blir den även litet tightare. Med anledning av det gjorde jag 126 lm istället för 120 lm som det står i förra mönstret.)

RESÅRKANT
Tips! Om du aldrig har virkat resårvirkning så har fantastiska Drops en mycket bra instruktionsvideo!

Resårvirkning:
Varv 1: 2 lm = första st och sedan en st i varje lm = 126 st
Varv 2-12: 2 lm, *1 st i nästa st framifrån, 1 st i nästa st bakifrån, upprepa från * varvet ut, 1 sm i sista m.
Du kommer att fortsätta med samma färg med själva mönstret på mössan så ta inte av garnet utan låt det löpa på insidan av din mössa även när du sedan byter färg!

Stolpmonster-by-BautaWitch
MÖSSAN

Tips! Virka in alla dina ändar under arbetets gång.

Slouchy-beanie-by-BautaWitch-diagramFortsätt med din mössas basfärg.
Varv 13: 1 fm, *2 lm, hoppa över 2 m, 1 fm*. Upprepa mellan*:orna varvet ut. Har du lagt upp 120 maskor ska du nu ha 40 lm-bågar.
Dags att byta färg men ta inte av ditt garn! Låt det hänga med på avigsidan till mössans topp genom att plocka upp det och virka vidare vart annat varv.
Varv 14: 1 sm och 2 lm = första st och 2 st i den första lm-båge. Fortsätt med 3 st i varje lm-båge. Avsluta med 1 sm i den 2:a lm i varvets första st. Ta av garnet.
Varv 15: Byt tillbaka till din grundfärg och virka 1 fm mellan 2 st-grupper. *2 lm, hoppa över 3 st (=1 st-grupp)*, 1 fm mellan nästa st-grupper*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Byt färg men ta inte av garnet.
Upprepa sedan varv 13-14 tills du har virkat 22 varv med stolpar.

Minskning-mössa-med-häng-by-BautaWitch
Minsking:
Fortsätt med grundfärgen (detta för att minskningsvarvet då syns så litet som möjligt!) och
1. *Virka 1 fm mellan 2 st-grupper, hoppa över 1 st, 1 fm i den mittersta st i st-gruppen, hoppa över 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut.
2. På detta varv virkar du ihop 2 st genom att du inte gör den sista genomdragningen på st förrän du virkat de båda 2. De ska placeras 2 och 2 rakt över st-grupperna du gjorde innan du började att minska antalet maskor på din mössa. Upprepa varvet ut.
3. 1 fm i varje st-grupp. Upprepa varvet ut. Avsluta med 1 sm. Ta av garnet men lämna en ca 50 cm lång ände.
4. Din öppning ska nu se ut som på bilden. Lämna en lång garnände
5. Trä garnet på en nål och sy sick-sack/slalom längs öppningen – nålen ska igenom samtliga maskor. Dra åt! Spara en ögla och en lång ände som du syr igenom på motsatt sida. Knyt ett flertal gånger.  Gör detta på insidan av mössan. Fäst dina ändar.
6. Sy fast din pälstofs i den lilla öglan på tofsen.

BautaWitch-mössa---Expressen

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Den enda ”pay back” jag begär från dig är att du respekterar att om du virkar efter det, så ska alla foton du lägger ut på dina alster, oavsett social media taggas med #bautawitch alternativt skriver du att det du virkat är efter ett BautaWitch-mönster. Det är allt! 😍.
Sen blir jag alltid glad om du väljer att köpa ditt garn i min webbshop! 😉

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – virkad poncho med tulpaner och pälsdetaljer

$
0
0

Poncho-by-BautaWitch-i-Mexico
Den här ponchon började jag virka på vid poolen när vi var i Mexico på semester i november. Sedan blev den liggandes ett tag men så efter Nyår plockade jag fram den på nytt.

Poncho-by-Bautawitch-med-tulpaner-o-päls
Ponchon består av 2 lika dana stycken (90 x 43 cm) som virkas samman från avigsidan med fm och avslutas med en halskant samt en pälskant runt den nedre kanten.

Fotocollage-poncho-by-bautawitch-2
Modellen kan virkas med precis vilka maskor och garn som helst så det är bara att använda din fantasi! Styckena kan även självklart ha olika mönster/färger men måste i slutänden vara lika stora!
Vill du dock virka en som ser ut som min så hittar du garnåtgång och mönster här nedan. Det finns även ett färdigt garnpaket att köpa i min webbshop! Det innehåller 12 nystan Catania och 5 nystan Brazilia och du hittar det här!

Poncho-by-Bautawitch-close-up
VIKTIGT!

Vad du än gör så se inte mitt mönster som lag (det är mönster aldrig) utan som en riktlinje och om dina maskor inte går jämnt upp på något varv, så improvisera! 😎 Huvudsaken är att du får till 2 stycken i samma storlek och med raka kanter!

Photocollage-poncho-by-bautawitch-1
(Psst! Kikar du nära på bilderna kommer du se att mina stycken inte är identiska. Det första stycket jag gjorde har många fler ränder, även i olivgrönt, men de valde jag bort när jag gjorde andra stycket. Det blev inte alls lika snyggt! De finns heller inte med i mitt mönster eller i garnåtgången!)

Poncho-by-BautaWitch-with-fur-and-tulips
Poncho med virkade tulpaner och pälsdetaljer

Storlek och mått:
Small/Medium (Jag är 1.68 cm lång och väger ca 60 kg.)
Ponchon är 98 cm bred och 70 cm från halsringningen till nederkanten.

Du behöver:
9 nystan Catania av grundfärgen – i mitt fall, Flesh 257
1 nystan Catania av vardera detaljfärg – i mitt fall, Taupe 254 (till ränder), Olive 395 (till gräs o blad) och Rose 396 (till blommor)
5 nystan av pälsgarn som matchar din grundfärg – i mitt fall, Brazilia beige
Virknål 3,5 och ev 4.

Så här gör du:
Maskförklaring-BautaWitchLäs igenom hela mönstret innan du börjar!
Ta din grundfärg – i mitt fall Flesh 257 och virka en lös kedja med 220 lm.
Tips 1! Har du svårt att virka löst så använd virknål 4 till lm-kedjan.

Poncho-by-BautaWitch-rapport-1
Diagram för varv 1-7:
Varv 1:
De sista 4 lm på kedjan är dina vändmaskor = 1:a st på varv 1, 1 st i den 5:e m, *1 lm, hoppa över 1 m, 1 st i nästa m*. Upprepa mellan *:orna varvet ut och avsluta med 1 st i den sista m på varvet.
Varv 2 = Stolpvarv. 2 lm = din första st, 1 st i lm-bågen, sedan *2 st i varje lm-båge*. Upprepa mellan *:orna varvet ut och avsluta med 2 st i sista lm-bågen på varvet.
Varv 3 = Hålmönster. Var noga med att dina st kommer precis ovan de på tidigare hålmönstervarv!
3 lm = din första st samt lm, *hoppa över 2 st, 1 st precis ovan din st på tidigare hålmönstervarv, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna varvet ut och avsluta med 1 st i den sista st på varvet. Ta av garnet och byt till pälsgarnet.
Varv 4-6 = Pälsvarv. Använd ditt pälsgarn. 1 lm, *1 fm i lm-bågen, 2 lm*. Upprepa mellan *:orna varvet ut och avsluta med 1 fm i sista m på varvet innan. Ta av garnet efter varv 6.
Varv 7. Hålmönster med Flesh 257 (se varv 3). Stolparna virkas i lm-bågarna på varvet innan.

Poncho-by-BautaWitch-tulpanrapport
TULPANRAPPORT
Diagram för varv 8-12:

Varv 8. Stolpvarv med Flesh 257 (se varv 2). Ta av garnet.
Varv 9 = Gräs. Använd Olive 395. 1 fm i varje m.
Varv 10 = Blomblad. Fortsätt med Olive 395. 2 lm (=kantstolpe), hoppa över 1 m, 1 st, 2 lm, 1 st i samma m som din senaste st, *hoppa över 2 lm, 1 st, 2 lm, 1 st i samma m som din senaste st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta med 1 st i varvets sista m. Ta av garnet.
Varv 11 = Tulpanblommor. Byt till Rose 396. Detta varv virkas av moucher, dvs 4 stolpar som virkas tillsammans till en m. Du väntar med den sista genomdragningen på stolparna tills du har dem alla på nålen. Du låser sedan mouchen med 2 lm.
Du börjar varvet med 3 lm, virkar en mouche i lm-bågen mellan bladen, *låser mouchen med 2 lm, 1 mouche i nästa lm-båge (mellan nästa blad)*. Upprepa mellan *:orna varvet ut och avsluta varvet med 1 lm och 1 st. Ta av garnet.
Varv 12 = Fasta maskor. Byt till Flesh 257. Varvet består av fm. 1 fm, 2 fm i lm-bågen, hoppa över mouchen, *3 fm i nästa lm-båge, hoppa över mouchen*. Upprepa mellan *:orna varvet ut och avsluta varvet med 2 fm i den sista lm-bågen.

När du kommit så här långt har du virkat alla varianter av varv/virksätt som förekommer i ponchon!

RAPPORT 2
Varv 13-29 kommer att upprepas flera gånger längre fram i mönstret och kallas då för Rapport 2.
Varv 13. Hålmönster med Flesh 257. (Stolparna virkas i varannan fm ovan tulpanerna.)
14. Stolpvarv med Flesh 257.
15. Hålmönster med Flesh 257.
16-18. Pälsvarv med Brazilia.
19. Hålmönster med Flesh 257.
20. Stolpvarv med Flesh 257.
21. Hålmönster med Flesh 257.
22. Stolpvarv med Taupe 254.
23. Hålmönster med Flesh 257.
24. Stolpvarv med Flesh 257.
25. Hålmönster med Flesh 257.
26-28. Pälsvarv med Brazilia.
29. Hålmönster med Flesh 257.

Varv 30-34. Tulpanrapport enligt tidigare (se varv 8-12).

Varv 35-51. Rapport 2 enligt tidigare (se varv 13-29).

Varv 52-56. Tulpanrapport enligt tidigare (se varv 8-12).

57. Hålmönster med Flesh 257.
58. Stolpvarv med Flesh 257.
59. Hålmönster med Flesh 257.
60-62. Pälsvarv med Brazilia.
63. Hålmönster med Flesh 257.
64. Stolpvarv med Flesh 257.
65. Hålmönster med Flesh 257.

Så var första stycket klart! Dags att börja på nästa! Det virkas identiskt som det första, så nu har du vanan inne och det kommer att gå som en dans!

IMG_3808

Montering-av-poncho-by-BautaWitch
MONTERING

För att tulpanerna ska hamna åt rätt håll så placerar du dina stycken enligt den ritade bilden här ovan.
Jag virkade ihop mina stycken med fm på avigsidan. Dvs jag lade mina stycken med rätsidan mot varandra. Jag virkade 2 fm i varje lm-båge men hade det andra stycket, det med alla garnändar att fästa mot mig, så kunde virka in dem allt eftersom. Självklart kan du istället välja att sy ihop dina stycken och fästa alla dina ändar för hand… 😋

HALSRINGNINGEN
Jag valde att göra min halsringning identisk fram och bak. Troligen så sitter ponchon ”mer still” om man gör ringningen högre baktill men då får du ”frihandsvirka” litet på egen hand…

Halsringning-poncho-by-BautaWitch-1
För att ringningen ska bli snygg både fram och bak så satte jag ett extra stygn högst upp där styckena möts (se förklarande bild här ovan).

Halsringning-poncho-by-BautaWitch-2
Varv 1. Första varvet virkas med Taupe 254. I vart annan lm-båge virkas 2 st och i vart annan vart annan virkas 2 st tillsammans. Mitt fram och mitt bak i halsringningen virkas dock 2 st tills i båda lm-bågarna som du nyss satte ett stygn i.
Börja i valfri lm-båge men räkna först ut så att du kommer att få rätt maskor mitt fram!
Varv 2. Byt till Flesh 257 och virka 1 fm i varje m hela varvet runt. Virka hårdare än normalt så att ringningen dras ihop litet.

Halsringning-poncho-by-BautaWitch-3
Varv 3. Fortsätt med Flesh 257. *1 st, 1 lm, hoppa över 1 m*, 1 st. Upprepa mellan *:orna runt hela ringningen.
Varv 4-5. Byt till pälsgarnet. 1 fm i valfri lm-båge, 2 lm, *1 fm i nästa lm-båge, 2 lm*. Upprepa mellan *:orna varven ut.
Varv 6. Fortsätt med pälsgarnet och virka på samma sätt som på varv 4-5 men mitt fram och mitt bak hoppar du över 1 lm-båge.
Varv 7. Som varv 4-5.
Varv 8. Fortsätt med pälsgarnet och virka på detta sista varv 1 fm i lm-bågen, 1 lm, *1 fm i nästa lm-båge, 1 fm*. Upprepa mellan *:orna varvet ut men även detta varv har ett undantag mitt fram och mitt bak: I de 4 mittersta lm-bågarna virkas 1 fm i vardera lm-båge utan lm mellan.

Poncho-by-BautaWitch-pälskant
NEDERKANTEN

Nederkanten består av 5 varv av pälsvarvsvirkning. Då du kommer till kortsidorna på styckena så har du inte samma lm-bågar att hålla dig till. Så här får du försöka anpassa avståndet mellan dina fm så att de överensstämmer med de övriga. Mitt fram och mitt bak på ponchon virkar du *1 fm, 2 lm* 2 ggr i samma m för att få en snygg snibb.

Varv 1-5:  1 fm i valfri lm-båge, 2 lm, *1 fm i nästa lm-båge, 2 lm*. Upprepa mellan *:orna varven runt med undantag för ponchons snibbar fram och bak där du virkar *1 fm, 2 lm* 2 ggr i samma m.

Dags nu för vårmys i din nya fina poncho!

Poncho-by-BautaWitch-bak-prio
OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!

Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Den enda ”pay back” jag begär från dig är att du respekterar att om du virkar efter det, så ska alla foton du lägger ut på dina alster, oavsett social media taggas med #bautawitch alternativt skriver du att det du virkat är efter ett BautaWitch-mönster. Det är allt! 😍
Sen blir jag självklart alltid glad om du väljer att köpa ditt garn i min webbshop! 😉

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad handväska med eller utan fransar

$
0
0

Fransväska-i-Zpagetti-by-BautaWitch
De bästa handväskor är de som är lagom stora för bara en plånbok, nycklar och mobil. I större väskor försvinner alltid mina viktiga saker och jag letar alltid febrilt i synnerhet efter mina nycklar…

Klassisk-handväska-i-Zpagetti-by-BautaWitch
Fransväska-by-BautaWitchDet här mönstret har jag skapat så att du kan använda det till två typer av väska – en modern bohoinspirerad med fransar eller en mer klassisk variant utan fransar. Och det bästa av allt är att den blir så pass tät att du inte behöver fodra den.

Du behöver till en väska:
– 1 stort nystan Hoooked Zpagetti (Finns i massor av olika färger och nyanser av dessa i min webbshop.)
– 1 väskrem (Den väskrem jag använt finns i mörktbrunt, svart och creme.)
– 1 magnetlås alternativt 1 blixtlås (Magnetlås finns i silver och antikguld. Blixtlås har jag dock inte i sortimentet.)
Väskan är virkad med virknål 12.

Storlek utan fransar:
22 cm bred x 22 cm hög

Zpagetti-väska-med-fransar-by-BautaWitch
Virkad väska i Zpagetti by BautaWitch

Väskan virkas runt, runt med fm och lm för att få effekt och inte bli för kompakt och tung som den blivit om man bara använt fm eller st. Färgen jag har använt är Taupe, dvs mullvad i en av de ljusaste nyanserna.

Nu börjar vi:

Zpagetti-väska-by-BautaWitch-steg-1
Botten

Starta med att göra en orm av 23 lm. Änden kan vara bra att spara för att sedan snörpa åt någon maska om de känns litet stora.
Vänd (sista lm är din vändmaska) och virka 1 fm i varje m. = 22 fm. Vänd inte utan fortsätt nu runt hörnet med 1 lm, 1fm, 1 lm i samma m som den sista på varvet.
Fortsätt så med 1 fm i varje m på lm-ormens undersida.
Vänd inte utan fortsätt runt hörnet med 1 lm och 1 fm i samma m som den sista på varvet. Avsluta med 1 fm i den första fm.

Zpagetti-väska-by-BautaWitch-steg-2
Väskans väggar

1 lm, 1 fm i nästa m, *1 lm, hoppa över 1 m, 1 fm*. Upprepa mellan *orna varvet runt och avsluta med 1 fm i den första lm på varvet.
Nu kommer du att virka *1 lm, hoppa över en fm, 1 fm i lm-bågen* runt, runt i 16 varv då det är dags att förbereda för där fransarna ska placeras (på varv 17). Vill du virka den mer klassiska modellen utan fransar virkar du vidare som vanligt tills du virkat 21 v. Avsluta med 1 sm så osynligt som möjligt. Änden kan du sedan använda när du syr fast din väskrem.

Zpagetti-väska-by-BautaWitch-steg-3
Väska med fransar

Önskar du göra modellen med fransar så har du 2 val. Antingen sätta fransar runt hela väskan eller bara på framsidan. Jag valde bara framsidan då fransarna närmast kroppen aldrig kommer hänga snyggt.
Varv 17 på väskan väggar (Jag har inte räknat bottenvarven): Du fortsätter att virka på samma sätt som tidigare men där du väljer att placera dina fransar virkar du dina fm endast i den bakre maskbågen.
Varv 18-21: Virkas precis som du gjorde innan du förberedde för fransarna. Avsluta med 1 sm så osynligt som möjligt. Änden kan du sedan använda när du syr fast din väskrem.

Fransar-by-BautaWitch
Fransar

– Fransarna viks dubbla så de behöver vara minst 60 cm långa. (När alla väl är på plats klipper du dem jämna i nederkanten.)
– Vänd väskans botten mot dig och använd en virknål för att dra dem dubbla genom den yttre maskbågen på varv 17. Du drar tills du får en ögla.
– Vik så in de långa ändarna i öglan.
– Innan du drar ihop öglan tar du ytterligare en lång frans och trär den genom öglan. (Titta på bilderna ovan så ser du hur!)
– Den senare fransen knyter du sedan med en enkelknut bakom öglan.
– Dra åt öglan så den hänger snyggt.

Väska-med-fransar-by-BautaWitch
– När alla fransarna är på plats kan du korrigera öglorna så att de blir symmetriska.
– Häng väskan på en krok och klipp dina fransar jämna i nederkanten. Mina är 25 cm långa.

Virkad-klassisk-handväska-by-BautaWitch
Klassiska modellen

Jag ville att även denna modell av väska skulle ha en liten rolig detalj så jag virkade ett runt knäppe.

Knäppe-till-väska-by-BautaWitch
Knäppe

– Gör en magisk ring, 3 lm = första st och ytterligare 6 st. Avsluta med 1 sm.
– Dra ihop din magiska ring och sy ihop öppningen.
– Välj den sida som blev vackrast och dra båda ändarna till motsatt sida.
– Sy fast knäppet med ändarna på framsidan av din väska.
– Gör en ögla av en garnände och fäst i överkanten på baksidan av din väska. Testa att den är lagom lång för att fungera som lås till knäppet och fäst ändarna.

Magnetlås-o-väskrem-by-BautaWitch
Magnetlås (båda modellerna)

Båda väskorna stängs med ett magnetlås som jag sytt fast på insidan av väskorna.

Axelrem (båda modellerna)
Väskremmen sys fast med ett par stygn ett par varv nedanför överkanten på väskan.

Klassisk-handväska-Zpagetti-by-BautaWitch

Dags att gå ut och visa upp din nya väska!

VIKTIGT! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Det innebär att om du virkar efter det och lägger upp foto av ditt arbete så ska du ange källan, dvs BautaWitch eller tagga med #bautawitch.

©BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Liten virkad barnväska med fransar

$
0
0

Barnväska-med-fransar-by-BautaWitch
Jag har två riktigt små prinsessor i min vänkrets. Båda flickorna är 3 år gamla och älskar rosa och lila! Lilla Emilia som är Finaste G’s syster dotterdotter hade födelsedag och lilla Idun, grannflickan har båda tagit mitt hjärta med storm så jag ville gärna ge dem något fint som jag själv virkat.

Idun-m-fransväska-by-BautaWitch
Alla små prinsessor och även en hel del prinsar tycker om väskor!

Emila-m-fransväska-by-BautaWitch
Så det här är en mindre variant av den fransväska i Hoooked Zpagetti som jag nyligen virkat och delat mönster på här i bloggen.

Zpagetti-väska-med-fransar-by-BautaWitch

Barnväskor-m-fransar-i-Ribbon-XL-by-BautaWitch
Zpagetti är dock ett ganska tungt garn så denna gång valde jag istället Ribbon XL. Väskan går självklart även att virka i vuxenstorlek men jag rekommenderar då en riktig axelrem då en virkad sådan töjer sig och passar inte för en större väska.

Emila-m-fransväska-i-RibbonXL-by-BautaWitch
Den här lilla fransväskan virkar du på ett par timmar och ett nystan Ribbon XL räcker faktiskt till 2 stycken, om du är sparsam med ditt garn! Vill du virka den till en liten större tjej, gör du en litet längre lm-orm och virkar något extra varv. Då kommer du dock behöva mer garn än 1/2 nystan!

Du behöver till en väska:
– 1/2 nystan Ribbon XL (Finns i massor av olika färger i min webbshop. Färgerna jag använt heter Sweet Pink och Lila Dusk.)
– Om du önskar: 1 magnetlås (Magnetlås finns i silver och antikguld.)
Väskan är virkad med virknål 9.

Storlek utan fransar:
16 cm bred x 14 cm hög

Princessväskor-m-fransar-i-Ribbon-XL-by-BautaWitch

Virkad barnväska med fransar by BautaWitch

Väskan virkas runt, runt med fm.

Nu börjar vi:

Barnväska-m-fransar-by-BautaWitch-steg1
Botten

Starta med att göra en orm av 15 lm. Änden kan vara bra att spara för att sedan snörpa åt första maskan om den känns litet stor.
Vänd (sista lm är din vändmaska) och virka 1 fm i varje m. = 14 fm. Vänd inte utan fortsätt nu runt hörnet med 1 lm, 1fm, 1 lm i samma m som den sista på varvet.
Fortsätt så med 1 fm i varje m på lm-ormens undersida.

Barnväska-m-fransar-by-BautaWitch-steg2
Vänd inte utan fortsätt runt hörnet med 1 lm och 1 fm i samma m som den sista på varvet. Avsluta med 1 fm i den första fm.

Barnväska-m-fransar-by-BautaWitch-steg3
Väskans väggar

Fortsätt med fm tills du kommer till kortsidan. Hoppa där över de lm du gjorde på förra varvet och virka ganska hårt så du inte får för stora maskor. Fortsätt längs långsidan med fm och vid kortsidan hoppar du även här över lm och ser till att maskorna inte är lösa. Ditt varv ska ha 30 fm.

Barnväska-m-fransar-by-BautaWitch-steg4
Virka så fm runt, runt tills du gjort 11 varv.

Jag valde att bara sätta fransar på framsidan av väskan.

Varv 12: (Jag har inte räknat bottenvarven) Du fortsätter att virka på samma sätt som tidigare men på den sida du ska placera dina fransar virkar du dina fm endast i den bakre maskbågen. Detta gör du i 15 av maskorna.
Varv 13-14: Virkas precis som du gjorde innan du förberedde för fransarna. Avsluta med 1 sm. Ta INTE av garnet.

Väskrem
Fortsätt virka 75 lm till en lång kedja. Gör detta ganska hårt. Du kan även byta till en tunnare virknål om du tycker det är svårt att få snygga lm. Avsluta med 1 sm i motsatt sida på väskan. Ta av garnet och fäst änden.

Barnväska-m-fransar-by-BautaWitch-steg5
Fransar

– Fransarna viks dubbla så de behöver vara ca 45 cm långa. (När alla väl är på plats klipper du dem jämna i nederkanten.) Du behöver 15 st.
– Vänd väskans botten mot dig och använd en tunnare virknål än nr 9 för att dra dem dubbla genom den främre maskbågen på varv 12. Du drar tills du får en ögla.
– Vik så in de långa ändarna i öglan.
– Dra åt öglan så den dubbla fransen hänger snyggt.
– När alla fransarna är på plats kan du korrigera öglorna så att de blir symmetriska.
– Häng väskan på en krok och klipp dina fransar jämna i nederkanten. Mina är 12 cm långa.

Magnetlås
Om du önskar stänga väskan med ett magnetlås syr du fast det på i mitten vid kanten på insidan av väskan.

Vem ska du ge din väska till?

VIKTIGT! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Det innebär att om du virkar efter det och lägger upp foto av ditt arbete så ska du ange källan, dvs BautaWitch eller tagga med #bautawitch.

©BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad tuff mössa, slouchy beanie i reflexgarn

$
0
0

reflexmossa-by-bautawitch-dag-o-natt
Reflex är ett måste under dessa mörka årstider. I ett försäkringsbolags TV-reklam som går just nu, är deras budskap att reflex minskar antalet trafikolyckor med 50%. Därför tycker jag det är så roligt att vi tagit in ett nytt garn i webbshoppen!

bildspel-dag-reflexgarn-hos-bautawitch
bildspel-reflexgarn-hos-bautawitch
Creative Glowworm från Rico Design
är ett modernt reflexgarn i en mjuk och härlig kvalitet. Reflextråden är i de närmaste osynlig i dagsljus, vilket gör att det även accepteras av tonåringar som anser reflex vara töntigt, så länge modellen på mössa, för dem känns modern!

reflexmossa-by-bautawitch-dag1
Garnet är perfekt till mössor, vantar och halsdukar och sjalar, både för barn och vuxna! Och det går fort att virka i då du använder virknål 7-9.

Creative Glowworm är tillverkat av 54% akryl, 30% ull och 16% glasfiber, dvs reflextråd. Ett nystan väger 100 gram och innehåller 110 meter.

reflexmossa-by-bautawitch-natt-bak
Med ett enda nystan virkar du t ex min reflexmössa som dessutom är ett perfekt nybörjarprojekt!

Mössan virkas med fasta maskor i den bakre maskbågen för att få en töjbar resåreffekt. Du virkar ett enda stycke som sedan snörps ihop i toppen. Sedan väljer du själv om du vill ha den som den är eller vill sy på en fuskpälstofs.

reflexmossa-by-bautawitch-dag reflexmossa-by-bautawitch-dag-sidan

Mössan passar en vuxen med en huvudomkrets på ca 57 cm. Den blir 30 cm lång. Har du större huvud behöver du köpa till ett extra nystan då garnet räcker väldigt precis! Mössan är lätt att anpassa i storlek då du virkar precis så många varv som krävs för att den ska gå runt huvudet (du kommer förstå bättre hur jag menar när du läst igenom mönstret och studerat de förklarande bilderna).

reflexmossa-by-bautawitch-dag-m-blixt mossa-av-reflexgarn-by-bautawitch

Vill du ha mycket häng så låter du bli att vika den i framkant och vill du det inte så viker du upp den ca 1 dm i pannan. Du kan även använda någon av de mössor som du redan har och tycker är lagom lång som mall. Jag använde t ex min populära BautaWitch mössa med häng som min mall.

Nu börjar vi!

REFLEXMÖSSA A LA BAUTAWITCH

Du behöver:
– 1 nystan Creative Glowworm (färgen jag har använt är den mest underbara nyans av rosa)
– 1 pälstofs (jag valde en grå)
– virknål 9
– monteringsnål

reflexmossa-by-bautawitch-steg1
Börja med: 33 lm (varav en är vändmaska)
Varv 1: Vänd din lm-kedja så att du virkar första varvet på dess baksida. Du får då en mycket snyggare kant! 32 fm.

reflexmossa-by-bautawitch-steg2
Övriga varv: 1 fm i den bakre maskbågen i varje m = 32 fm
Min mössa består av 51 varv. Du avgör själv hur många du behöver genom att mäta stycket runt huvudet på den som ska ha mössan.

reflexmossa-by-bautawitch-steg3
Varv 52:
 Lägg ditt arbete dubbelt. Nu ska vi virka ihop mössan. Det gör du med fm. Även här i den bakre maskbågen på det stycke du har närmast dig men inte i lm-varvet. Där virkar du genom båda maskbågarna. Nu har du en ”tunnel”. Ta av ditt garn och fäst änden.

reflexmossa-by-bautawitch-steg4
Montering:
Välj den sida av ”tunneln” som blev snyggast som din nedre kant på mössan (dvs den du kommer att ha i pannan).
– Vänd mössan ut och in.
– Nu ska vi snörpa ihop toppen på mössan genom att trä en garnände med en stoppnål runt öppningen. (Se bilderna ovan.)
– Dra sedan försiktigt ihop öppningen och knyt ett par gånger.
– Vänd mössan rätt.
– Du kommer att ha ett hål kvar som du sedan syr ihop så snyggt du kan på rätsidan.
Tips! Om du är lika dålig som jag på att sy snyggt så döljer en pälstofs dina misstag perfekt! 😉
 reflexmossa-by-bautawitch-natt

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! För att kunna fortsätta göra så, säljer jag garnet till dem i min webbshop! 😉
Den enda egentliga ”pay back” jag begär från dig är att om du virkar efter ett av mina mönster, så ska alla foton du lägger ut på dina alster, oavsett social media taggas med #bautawitch alternativt att du skriver att det är virkat är efter ett BautaWitch-mönster. Det är allt! 
😍.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad sjal med fransar i reflexgarn

$
0
0

reflexgarn-hos-bautawitch-julen-2016
Jag är väldigt glad över att det finns garntillverkare som är innovativa o att vi var en av de första att inse att reflexgarn är ”vinterns största fluga”! Vi har sålt garn till över 1100 BautaWitch-reflexmössor på drygt en månad! Till mössan går det ett enda nystan! Till mönstret på min mössa! 

reflexmossa-by-bautawitch-natt
Men alla gillar inte att bära mössa (me included) så nu tar vi nästa steg. Fler designer/mönster så att alla i familjen syns i det svenska vintermörkret!  Först ut är denna stora, mysiga, varma och goa trekantssjal att svepa in sig i. Generös nog att även ha över håret de dagar det blåser kallt eller snön virvlar omkring.

bautawitch-bohosjal-i-reflexgarn
sjal-i-reflexgarn-by-bautawitch-feat-kos
Sjalen är virkad med luftmaskebågar (dvs ett perfekt nybörjarprojekt) i mitt smarta reflexgarn ”Creative Glowworm” från Rico. Vi har garnet i 12 olika färger för nuvarande, varav vissa är på tillfälligt besök, som aprikos, mint och mullvad (så var snabb om du vill haffa just de 3 färgerna!) Till garnet!

reflexsjal-by-bautawitch
Creative Glowworm från Rico Design
är ett modernt reflexgarn i en mjuk och härlig kvalitet. Reflextråden är i de närmaste osynlig i dagsljus, vilket gör att det även accepteras av tonåringar som tyvärr ofta anser reflex vara töntigt, så länge plagget, för dem känns modern!

rico-creative-glow-worm-hos-bautawitch
Garnet är perfekt till mössor, vantar och halsdukar och sjalar, både för barn och vuxna! Det är oerhört mjukt och underbart att bära! Och det går fort att virka i då du använder virknål 7-9.

glow-in-the-dark-shawl-by-bautawitch1
Creative Glowworm är tillverkat av 54% akryl, 30% ull och 16% glasfiber, dvs reflextråd. Ett nystan väger 100 gram och innehåller 110 meter.

glow-in-the-dark-shawl-by-bautawitch
I ett försäkringsbolags TV-reklam som går just nu, är deras budskap att reflex minskar antalet trafikolyckor med 50%.

Nu börjar vi!

Boho-inspirerad trekantssjal med fransar by BautaWitch

bohosjal-i-reflexgarn-by-bautawitch
Mått:
Sjalen mäter 2 meter längs överkanten exkl. fransar och är 85 cm lång exkl fransar.

reflexgarnssjal-by-bautawitch
Du behöver:

– 4 nystan Creative Glowworm (färgen jag har använt är svart)
– virknål 9 alt 10 för ett ännu luftigare resultat
– en tunnare virknål för att montera fransar (jag använde nr 4)

(På de förklarande bilderna har jag använt den ljusrosa nyansen av reflexgarnet pga att det var svårt att uppfatta hur maskorna såg ut med det svarta garnet.)

reflexsjal-by-bautawitch-steg-1
Börja med:

5 lm som du sluter till en ring med 1 sm.
Vi kommer nu att virka hela sjalen med lm-bågar som består av 3 lm och 1 fm förutom när vi vänder, då kommer lmb virkas av 4 lm och 1 fm. Bättre förklaring kommer här nedan.

Varv 1:
Vänd din ring. 4 lm, 1 fm, 4 lm och 1 fm i din ring.

reflexsjal-by-bautawitch-steg-2
Varv 2:

Vänd ditt arbete. 4 lm, 1 fm i den första lmb, 3 lm, 1 fm i den andra lmb. 4 lm, 1 fm i samma lmb.

reflexsjal-by-bautawitch-steg-3
Varv 3:

Vänd ditt arbete. 4 lm, 1 fm i den första lmb, 3 lm, 1 fm i den andra lmb, 3 lm, 1 fm i den tredje lmb. 4 lm, 1 fm i samma lmb.

reflexsjal-narbild-by-bautawitch
Varv 4-72.

Du börjar alltså varje varv med 4 lm och 1 fm i den första lmb. Du slutar varje varv med 2 lmb i samma lmb. Den första består av 3 lm och 1 fm. Den sista av 4 lm och 1 fm. Alla övriga lmb under ditt varv består av 3 lm och 1 fm. Detta innebär att du för varje varv kommer att öka med 1 lmb.

avslutande-kant-pa-reflexsjal-by-bautawitch
Varv 73:
Jag ville ha en litet stadigare kant upptill på min sjal än vad lmb kan prestera.
– Du avslutar som vanligt varvet innan med 4 lm o 1 fm i samma lmb som din sista.
– 2 lm, vänd, 2 fm i din senaste lmb, *1 lm, 2 fm i din nästa lmb,* 1 lm. Upprepa mellan *:orna och avsluta din sjal med 2 fm i den sista lmb.

fransar-pa-reflexsjal-by-bautawitch
Fransar

Mina fransar mäter 38 cm. Jag valde att först klippa ”en mall” i ett stumt garn (Catania) i en avvikande färg. Med hjälp av mallen mätte jag och klippte mina fransar. Du behöver 74 st.
– Vik garnet dubbelt så du får en stor ögla.
– Dra öglan genom sjalen med fingrarna eller en tunnare virknål.
– Vik så in ändarna genom öglan.
– Dra åt så att du låser fransen runt lmb på din sjal.
– Upprepa längs båda kortsidorna på sjalen.

Reflextråden är känslig för värme så blockning är att rekommendera för att få en snygg form på din sjal.

reflexgarnssjal-by-bautawitch-med-blixt

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! För att kunna fortsätta göra så, säljer jag garnet till dem i min webbshop! 😉
Den enda egentliga ”pay back” jag begär från dig är att om du virkar efter ett av mina mönster, så ska alla foton du lägger ut på dina alster, oavsett social media taggas med #bautawitch alternativt att du skriver att det är virkat är efter ett BautaWitch-mönster. Det är allt! 
😍.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad halvmåneformad vårsjal

$
0
0

Jag tycker mycket om sjalar och ponchos! Så självklart var jag sugen på att virka en ny sjal nu till våren.

En halvmåneformad sjal kan du bära över dina axlar som en mer traditionell trekantssjal men även hänga runt nacken som en vanlig halsduk utan att den känns kylsig. På engelska kallas de för crescent shawls.


Bli inte avskräckt för att mönstret tycks långt. Att mönstret är långt beror endast på att det förekommer en väldig massa ökningar och de fördelas olika på varven. Maskorna är enkla och passar även dig som är nybörjare! Det handlar endast om stolpar och luftmaskor.

Innan vi börjar vill jag påminna om att detta är ett ©BautaWitch-mönster! Jag lägger ner åtskilliga timmar, mitt hjärta och själ i mina mönster för att så dela dem gratis här i bloggen med dig. Var snäll och respektera mitt arbete! Det gör du genom att tagga de bilder du lägger ut på din sjal, på social media med BautaWitch.se (FB) alt #BautaWitch (Instagram). TACK!


BautaWitch vårsjal

Sjalen virkas i 7 färger så därför passar någon av våra unika och färgkoordinerade 7-packar med Catania utmärkt! Alla packarna hittar du i min webbshop! Samtliga packar har jag själv plockat ihop så att du kan vara 100% säker på att färgerna harmonierar med varandra.


Jag valde en av de nyaste packarna, Purple Sunset Pack – ett 7-pack med Catania inspirerad av den allra vackraste solnedgång. Du behöver dock 9 nystan så du måste komplettera med extranystan i 2 av färgerna i packen. Du kan även under en begränsad period beställa ett komplett garnpaket i exakt samma färger som min sjal. 9 nystan till ett extra förmånligt pris! Gäller så långt lagret räcker.


STORLEK: 

Sjalen mäter 1.76 cm från ena udden till den andra och är som bredast, 44 cm.

DET HÄR BEHÖVER DU:
– 1 nystan Silver 172
– 1 nystan Serenity 180
– 1 nystan Lavender 226
– 1 nystan Sky 247
– 1 nystan Tiled Blue 380
– 2 nystan Grey Blue 269
– 2 nystan Princess 398
– virknål 3 till uddkanter
– virknål 4 till själva sjalen
– monteringsnål
– markörer

Viktigt att veta!


RANDNING:
Randningen är den samma genom hela sjalen. Du virkar 2 varv med varje färg, 4 ggr (med undantag för sista gången då du bara virkar 1 varv med Silver 172 innan det är dags för uddkanten).

Byte av färg sker genom att du stänger det tidigare varvets sista m med den nya färgen.

I denna ordning kommer färgerna:
Grey Blue 269
Sky 247
Tiled Blue 380
Serenity 180
Lavender 226
Princess 398
Silver 172


MASKOR:

Själva sjalen virkas med stolpar och lm med virknål 4 då den absolut inte ska virkas hårt. (Uddkanten virkas sedan med virknål 3.)

Du virkar 2 varv med varje färg. Du kommer bara behöva fundera över ökning av antal maskor under varvets gång, på de udda varven. Alla ökningar görs symmetriskt någon stans i början och slutet på udda varv. Eftersom de flesta av dina varv komma vara väldigt långa är det lättare att räkna bakifrån var dina ökningar ska placeras i slutet på varven.
Ökning = 1 lm, 1 st, 1 lm och 1 st i samma m mellan 2 stolppar.

I stora drag:
Udda varv: 1 st, *1lm, hoppa över 1 m, 1 st*. Upprepa mellan *:orna. Det kommer se ut som att du hoppar över 2 st men eg är det bara 1 m som du hoppar över.
Jämna varv: 2 st i varje lmb.


Nu börjar vi!

Plocka fram Grey Blue 269 och virknål 4 så kör vi igång med det första randningspartiet.


Virka 33 lm med Grey Blue 269.
Varv 1: 1 st i den 5:e m från din nål. 1 lm och ytterligare 1 st i samma m. Detta bildar 3 st med 1 lm mellan varje st. *1 lm, hoppa över 1 m, 1 st*. Upprepa mellan *:orna. I den sista m på varvet virkas utöver st ytterligare 1 lm, 1 st, 1 lm och 1 st. När du virkat färdigt varvet ska du ha totalt 18 lmb.


Varv 2:
3 lm, 2 st i varje lmb. Avsluta varvet med ytterligare 1 st i den sista lmb.


Byt färg till Sky 247.
Varv 3: 4 lm (= 1 st o 1 lm), 1 st mellan tidigare varvs första o andra st, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 st, 1 lm och ytterligare 1 st i samma m (=en ökning), 1 lm, hoppa över 1 m, 1 st, 1 lm och ytterligare 1 st i samma m (=en ökning), *1 lm, hoppa över 1 m, 1 st*. Upprepa mellan *:orna tills du har 13 ”ensamna” st. 1 lm, hoppa över 1 m, 1 st, 1 lm, och ytterligare 1 st i samma m (=en ökning), 1 lm, hoppa över 1 m, 1 st, 1 lm och ytterligare 1 st i samma m (=en ökning), 1 lm, hoppa över 1 m, 1 st, 1 lm och avsluta v med ytterligare 1 st  i samma m (=en ökning).

OBS!
Fortsättningsvis i mönstret kommer jag inte förklara hur du gör dina ökningar. Där det står ökning innebär det att du virkar 1 lm, 1 st, 1 lm och 1 st i en och samma m mellan 2 stolppar.

Varv 4: 3 lm, 2 st i varje lmb. Avsluta varvet med ytterligare 1 st i den sista lmb.


Byt färg till Tiled Blue 380.
Varv 5: 4 lm (= 1 st o 1 lm), 1 st mellan tidigare varvs första o andra st. Virka så *1 lm, hoppa över 1 m, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut med undantag för ytterligare 4 ökningar:
Öka mellan stolppar 2 och 3 samt 4 och 5. Dessutom motsvarande i slutet av ditt varv. Avsluta ditt varv med 1 st, 1 lm och 1 st mellan tidigare varvs sista och näst sista st.

FÖRKLARING!
Alla ökningar görs symmetriskt i början och slutet på dina udda varv. Eftersom många varv kommer att vara väldigt långa är det lättare att räkna bakifrån var dina ökningar ska göras i slutet på varven. I mönstret kommer det därför bara stå var ökningarna görs i början av dina udda varv och att du ska göra dem motsvarande i slutet av varven.

Varv 6: 3 lm, 2 st i varje lmb. Avsluta varvet med ytterligare 1 st i den sista lmb.
Byt färg till Serenity 180.
Varv 7: 4 lm (= 1 st o 1 lm), 1 st mellan tidigare varvs första o andra st. Virka så *1 lm, hoppa över 1 m, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut med undantag för ytterligare 4 ökningar:
Öka mellan stolppar 3 och 4 samt 6 och 7. Dessutom motsvarande i slutet av ditt varv. Avsluta ditt varv med 1 st, 1 lm och 1 st mellan tidigare varvs sista och näst sista st.
Varv 8: 3 lm, 2 st i varje lmb. Avsluta varvet med ytterligare 1 st i den sista lmb.
Byt färg till Lavender 226.
Varv 9: 4 lm (= 1 st o 1 lm), 1 st mellan tidigare varvs första o andra st. Virka så *1 lm, hoppa över 1 m, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut med undantag för ytterligare 4 ökningar:
Öka mellan stolppar 4 och 5 samt 8 och 9. Dessutom motsvarande i slutet av ditt varv. Avsluta ditt varv med 1 st, 1 lm och 1 st mellan tidigare varvs sista och näst sista st.
Varv 10: 3 lm, 2 st i varje lmb. Avsluta varvet med ytterligare 1 st i den sista lmb.
Byt färg till Princess 398.
Varv 11: 4 lm (= 1 st o 1 lm), 1 st mellan tidigare varvs första o andra st. Virka så *1 lm, hoppa över 1 m, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut med undantag för ytterligare 4 ökningar:
Öka mellan stolppar 5 och 6 samt 10 och 11. Dessutom motsvarande i slutet av ditt varv. Avsluta ditt varv med 1 st, 1 lm och 1 st mellan tidigare varvs sista och näst sista st.
Varv 12: 3 lm, 2 st i varje lmb. Avsluta varvet med ytterligare 1 st i den sista lmb.
Byt färg till Silver 172.
Varv 13: 4 lm (= 1 st o 1 lm), 1 st mellan tidigare varvs första o andra st. Virka så *1 lm, hoppa över 1 m, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut med undantag för ytterligare 4 ökningar:
Öka mellan stolppar 6 och 7 samt 12 och 13. Dessutom motsvarande i slutet av ditt varv. Avsluta ditt varv med 1 st, 1 lm och 1 st mellan tidigare varvs sista och näst sista st.
Varv 14: 3 lm, 2 st i varje lmb. Avsluta varvet med ytterligare 1 st i den sista lmb.

Nu är det dags för randningsparti 2-4. Hädan efter vill vi att sjalen ska växa litet snabbare på bredden så varje varv kommer att börja och sluta med en dst istället för en st. Och alla udda varv kommer börja och sluta med en ökning.

Byt färg till Grey Blue 269.
Varv 15: 5 lm (1 dst o 1 lm) samt en ökning mellan tidigare varvs första o andra st. Så här kommer alla udda varv att börja fr o m nu. Virka som tidigare udda varv: *1 lm, hoppa över 1 m, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut med undantag för ytterligare 4 ökningar:
Öka mellan stolppar 11 och 12 samt 18 och 19. Dessutom motsvarande i slutet av ditt varv. Avsluta ditt varv med 1 ökning, 1 lm och 1 dst mellan tidigare varvs sista och näst sista st.

TIPS!
Sätt markörer vid ökningarna i slutet på varv 15. Eftersom du gör dina ökningar symmetriskt med de i början av varvet, kan det ibland vara enklare att utgå från tidigare varvs ökningar än att behöva räkna från ytterkanten på sjalen.

Varv 16: 4 lm (=1 dst), 2 st i varje lmb. Avsluta varvet med ytterligare 1 dst i den sista lmb.
Byt färg till Sky 247.
Varv 17: Virkas som v 15 men de 4 ökningarna placeras enligt följande: mellan stolppar 14 o 15, 21 o 22 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 18: Virkas som varv 16.
Byt färg till Tiled Blue 380.
Varv 19: Virkas som v 15 men de 4 ökningarna placeras enligt följande: mellan stolppar 17 o 18, 24 o 25 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 20: Virkas som varv 16.
Byt färg till Serenity 180.
Varv 21: Virkas som v 15 men med 6 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 1 o 2, 20 o 21, 27 o 28 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 22: Virkas som varv 16.
Byt färg till Lavender 226.
Varv 23: Virkas som v 15 men med 4 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 24 o 25, 31 o 32 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 24: Virkas som varv 16.
Byt färg till Princess 398.
Varv 25: Virkas som v 15 men med 6 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 1 o 2, 28 o 29, 34 o 35 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 26: Virkas som varv 16.
Byt färg till Silver 172.
Varv 27: Virkas som v 15 men med 2 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 35 o 36 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 28: Virkas som varv 16.

Då har vi klarat av 2 av randningspartierna! Nu vet du hur sjalen är uppbyggd!
Byt till Grey Blue 269.
Varv 29: Virkas som v 15 men med 2 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 1 o 2 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 30: Virkas som varv 16.
Byt till Sky 247.
Varv 31: Virkas som v 15 men med 2 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 40 o 41 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 32: Virkas som varv 16.
Byt till Tiled Blue 380.
Varv 33: Virkas som v 15 men med 4 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 1 0 2, 42 o 43 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 34: Virkas som varv 16.
Byt till Serenity 180.
Varv 35: Virkas som v 15 men utan ökningar under själva v.
Varv 36: Virkas som varv 16.
Byt till Lavender 226.
Varv 37: Virkas som v 15 men med 6 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 1 o 2, 47 o 48, 53 o 54 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 38: Virkas som varv 16.
Byt till Princess 398.
Varv 39: Virkas som v 15 men med 2 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 50 o 51 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 40: Virkas som varv 16.
Byt till Silver 172.
Varv 41: Virkas som v 15 men med 4 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 1 o 2, 52 o 53 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 42: Virkas som varv 16.


Nu har du bara det sista randningspartiet kvar innan det är dags för uddkanten!
Byt till Grey Blue 269.
Varv 43: Virkas som v 15 men utan ökningar under själva v.
Varv 44: Virkas som varv 16.
Byt till Sky 247.
Varv 45: Virkas som v 15 men med 4 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 1 o 2, 49 o 50 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 46: Virkas som varv 16.
Byt till Tiled Blue 380.
Varv 47: Virkas som v 15 men med 2 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 52 o 53 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 48: Virkas som varv 16.
Byt till Serenity 180.
Varv 49: Virkas som v 15 men med 6 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 1 o 2, 54 o 55, 63 o 64 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 50: Virkas som varv 16.
Byt till Lavender 226.
Varv 51: Virkas som v 15 men med 4 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 57 o 58, 67 o 68 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 52: Virkas som varv 16.
Byt till Princess 398.
Varv 53: Virkas som v 15 men med 4 ökningar under v enligt följande: mellan stolppar 1 0 2, 70 o 71 samt motsvarande i slutet av v.
Varv 54: Virkas som varv 16.
Byt till Silver 172.
Varv 55: Virkas som v 15 men utan ökningar under själva v.

UDDKANT LÄNGS NEDERKANTEN:
När du avslutat ditt sista varv med Silver 172 bör du ha 208 lmb. Om inte, så får du vara kreativ och kanske sätta några av dina blomblad litet närmare eller längre ifrån varandra. 😉
För att uddkanten ska bli symmetrisk behöver du kunna dela antalet lmb med 3 + 1 lmb.


Byt till virknål 3. Använd Grey Blue 269, dvs samma färg som du började virka din sjal med.
*I första lmb: virkas 1 sm, 2 lm, 1 st, 2 lm, 1fm (= första klöverbladet), 3 lm, 1 dst, 3 lm, 1 fm (= mittersta klöverbladet), 2 lm, 1 st, 2 lm, 1 sm (= tredje klöverbladet).
I andra lmb: 2 fm
I tredje lmb: 2 fm*
Upprepa mellan *:orna längs hela nederkanten på sjalen och avsluta med en treklöver i den sista lmb. Ta INTE av garnet!
TIPS! Kanten blir såå mycket finare om du pressar dina treklöver försiktigt med ett ångstrykjärn så de plattas ut ordentligt!

Nu fortsätter vi med samma garnfärg längs överkanten!

GARNÄNDAR & KANTMASKOR LÄNGS ÖVERKANTEN:
TIPS! Innan jag började med överkanten så knöt jag mina ändar med en dubbelknut så osynligt jag kunde och fäste dem 3-4 ggr i de yttersta st. När jag sedan virkade kanten såg jag till att virka in dem med minst 4 hst innan jag klippte av dem.


Fortsätt i samma lmb som du nyss virkat din sista treklöver i med 4 hst. Virka så 4 hst runt varje ytterstolpe tills du kommer fram till mittenpartiet på din sjal (totalt 53 ytterstolpar). Dvs de första maskorna du lade upp med Grey Blue 269. Här virkar du istället 3 fm i varje lmb (totalt 18 lmb).
Fortsätt sedan med 4 hst runt varje ytterstolpe (totalt 53 ytterstolpar). Du kommer avsluta i samma lmb som ditt första treklöver med 1 sm.
Ta av ditt garn och fäst din ände.

Sjalen kräver blockning eller pressning för att få den rätta formen!

Jag vill påminna dig om att jag har lagt ner väldigt mycket tid och jobb på min sjal och detta mönster! Jag delar mönstret gratis med dig! Var snäll och respektera mitt arbete. Det gör du genom att tagga de bilder du lägger ut på din sjal, på social media med BautaWitch.se (FB) alt #BautaWitch (Instagram). TACK! 😍

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Den snyggaste väskan virkar du självklart själv!

$
0
0


Vet du hur enkelt det är att virka sig en ursnygg väska?! Och även om du är nybörjare så kommer dina vänner tro att den är köpt och gapa av förvåning när du berättar att du har gjort den själv.


Jag har använt mig av Hoooked Ribbon XL som är ett återvinningsgarn. Arbetet växer fort.

Virksättet som jag valt, dvs maskorna är superenkla – halvstolpar = hst. Så även du som är nybörjare kan med lätthet virka denna väska.


Det är detaljerna, som en väskbotten och axelrem i konstskinn och det där lilla extra, att den är ”pyntad” med en pälstofs i fuskpäls och en rosett av ett spetsband som gör att väskan sticker ut och får en exklusiv känsla.

Storlek: Väskans botten är 32×10 cm och väskan blir 30 cm hög.


DU BEHÖVER:
– 2 nystan Ribbon XL i din favoritfärg (finns i 32 läckra färger)
OBS! Använder du Ribbon XL Lurex behöver du 3 nystan.
– 1 väskbotten 32×10 cm (finns i cream, brunt och svart)
– 1 väskhandtag/axelrem (finns i cream, brunt och svart)
– 1 magnetlås (finns i silver och antikguld)
– virknål 4
– virknål 10

Jag tycker väskan blev så pass tät och fin att jag inte brydde mig om att fodra den men det kan du självklart välja att göra.

Däremot gillar jag att ”pynta” mina väskor! Gör du det också? Jag har använt en vit pälsboll och ca 1 meter långt spetsband.


Det finns ett materialkit i min webbshop med allt det du behöver för att virka en väska i exakt samma färgställning som min, dvs i färgen Powder Blue med botten och väskhandtag i cream samt vit tofs. Men det går precis lika bra att köpa alla delarna separat i vilken färg du än önskar.


Varv 1:
Med virknål 4 virkar du fm runt din väskbotten. Börja varvet med 1 lm. När du kommer till kortsidorna virkas 1 extra fm i hörnen x2. Ett varv kommer således bestå av 60 m. Avsluta med 1 sm.


Byt till virknål 10: Börja varvet med 1 lm, sätt en markör och virka sedan 1 halvstolpe i varje m.

OBS! Ribbon XL är ett ganska så elastiskt garn. Virkar du väldigt löst så går du miste litet av elasticiteten och det kommer att gå åt mer garn än vad det gjorde för mig. Ett tips är då att gå ner en storlek på virknål, till 9 så att garnet räcker till hela väskan. Alternativen är att istället virka fm som drar mindre garn eller göra väskan lägre.


Varv 2-23:
 Fortsätt så virka runt, runt 1 hst med djupt nedtag i varje m. Låt markören sitta kvar så du vet när du virkat 23 varv.



Varv 24:
På detta varv virkar du fast ditt väskhandtag. Sätt markörer i den mittersta maskan på båda kortsidorna, så du har koll på när det är dags. Detta varv virkas med fm med djupt nedtag i varje m utom när det är dags att virka fast väskhandtaget.

Fäst väskhandtaget: Lägg handtagets ena ring mot kortsidan med baksidan av handtaget mot dig och virka fast det med en fm i m innan markören, 1 fm i m med markören och 1 fm i m efter markören, dvs med totalt 3 fm. Gör likadant när du kommer till den andra kortsidan. Avsluta ditt varv med 1 sm så osynligt som möjligt. Fäst dina ändar.

Sy fast magnetlåset.


Pryd din väska:
Dra en garnände genom öglan på pälsbollen eller ta det säkra före det osäkra och sy fast garnet i tofsen (jag tror nämligen inte att den lilla öglan håller för om du t ex skulle fastna i något med din dekoration eller om någon drar hårt i den). Häng den i en av ringarna på väskremmen.

Knyt en rosett av spetsbandet i samma ring.

Njut av din nya väska & sommaren!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! För att kunna fortsätta göra så, säljer jag garnet till dem i min webbshop! 😉
Den enda egentliga ”pay back” jag begär från dig är att om du virkar efter ett av mina mönster, så ska alla foton du lägger ut på dina alster, oavsett social media taggas med #bautawitch alternativt att du skriver att det är virkat är efter ett BautaWitch-mönster. Det är allt! 
😍.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

 


DIY – Tuff stickad mössa i reflexgarn

$
0
0


Reflexgarn tycker jag är bland det bästa garnindustrin har kommit på! Den här årstiden är reflex ett måste och det känns extra roligt att virka eller sticka något som inte bara är snyggt utan som faktiskt kan rädda liv! T o m ett försäkringsbolag har hakat på trenden…!

Min virkade reflexmössa (den rosa på bilderna) är väldigt populär, både med och utan tofs i fuskpäls! Men alla tycker konstigt nog inte att det är världens roligaste att virka… 🙃 Vissa stickar hellre! Så för att ännu fler reflexmössor ska skydda våra nära och kära i höst och vinter så plockade jag fram mina rundstickor.


Precis som till den virkade mössan går det bara åt 1 nystan (100 gr) av det underbart mjuka reflexgarnet, Creative Glowworm från Rico Design som jag säljer i min webbshop. Båda mössorna är mycket elastiska och passar alla från större barn, ungdomar, kvinnor till män.


Jag valde en turkosblå färg för att den skulle matcha Finaste G’s ögon ”to die for” men till slut så blev det blev hans äldsta dotter Jessica som lade beslag på mössan… Även hon har de vackraste blå ögon!

Det är hon och hennes kompis Maria som modellar mina mössor på bilderna. Själv tycker jag det är jättekul när man kommer på virkade (och nu stickade) designer som ungdomarna gillar! DET är ett bra betyg! 😃

Du som hellre virkar, hittar mönstret på min virkade mössa, här!


Det här är en jättelätt mössa att sticka! Jag har inte stickat på säkert 10-15 år så jag vågade mig inte på något avancerat… 😜 Har du stickat förut behöver du nog inte ens titta på mönstret men för dig som är nybörjare har jag skrivit ner hur jag gjorde och fotat några förklarande bilder. Kika på YouTube om du behöver hjälp med hur du lägger upp maskor och stickar enkel resårstickning (*1 rät maska, 1 avig maska*).

Det viktigaste är faktiskt att mössan får perfekt längd! Då kan den antingen bäras ”med häng”, dvs med nedvikt kant (som Jessica) eller som vanlig mössa/sotarmössa med uppvikt kant (som Finaste G).

Stickad reflexmössa med eller utan häng by Bautawitch

DU BEHÖVER:
– 1 nystan (100 gr) av reflexgarnet Glowworm (jag har använt färgen turkos)
– rundsticka 8, 40 cm lång
– monteringsnål
– ev 1 fuskpälstofs

Lägg upp 58 m på rundsticka 8. Virka så resårstickning (*1 rät maska, 1 avig maska*) runt runt.

När ditt arbete mäter 28 cm är det dags att börja minska antalet maskor. Det gör du genom att sticka ihop dina maskor 2 och 2 med den räta maskan främst. Se bilden ovan.
Detta innebär att du på detta varv bara kommer att sticka räta maskor.


Ta av ditt garn men lämna en lång ände för du kommer fortfarande behöva garn ett varv till.
Detta varv drar du bara garnet med hjälp av dina stickor genom alla dina maskor. Dra åt men spara ca 2 dm garn (se bild ovan) så att du har något att knyta din längre ände med när du dragit åt hålet helt. Fäst så båda dina ändar på insidan av mössan.


Visst var det enkelt!? Och du, om du precis som jag inte är världsbäst på att sy snyggt så går det enkelt att dölja med en söt fuskpälstofs från min webbshop. 😉 Tofsen har en liten ögla som du drar ner genom en maska och sedan fäster på insidan av din mössa så att tofsen inte hänger och slänger.

Finaste G skulle inte vilja ha mössa med tofs men hans dotter vill inte ha en utan… Själv har jag virkat mig en sjalkrage i reflexgarn. Mönster på den kommer här i bloggen inom ett par dagar!

Var rädd om dig i höstmörkret!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter dem, oavsett social media, ska de taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”. 😍

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Sjalkrage i reflexgarn och mormorssicksack

$
0
0


Jag tycker det är väldigt roligt att virka mössor men att använda mössa är inte riktigt min grej. Kapuschong på jacka och en stor halsduk alternativt sjal är mycket mera jag. Kanske du känner lika dant?!


Jag älskar det mjuka, underbara och smarta reflexgarnet Glowworm från Rico som jag säljer i min webbshop. Jag har tidigare delat mönster med er här i bloggen på en stor trekantssjal med fransar i reflexgarn. Sjalen blev en riktig favorit för mig och jag använde den flitigt hela förra vintern. Mönstret på trekantssjalen hittar du här!


Nu har jag även virkat en gosig sjalkrage i härligt knalliga färger: Knallrosa, rosa och rött. Sjalen är tillräckligt bred för att kunna värma både huvud och hals. Jag har tagit hjälp av min yngsta dotter, Danijela för att visa litet olika varianter att bära sjalen.


Sjalkragen är virkad i en teknik som kallas mormorssicksack. Mormorssicksack kan se litet olika ut. Antalet stolpgrupper mellan ”toppar och dalar” varierar t ex beroende på garnets grovlek.


Sjalkrage i reflexgarn by BautaWitch

MÅTT:
104 cm lång x 40 cm bred

DU BEHÖVER:
– 2 nystan knallrosa Rico Glowworm reflexgarn
– 1 nystan rosa Rico Glowworm
– 1 nystan rött Rico Glowworm
– virknål 8
– monteringsnål


FÄRGSCHEMA:
Sjalen består av 8 färgfält. Varje färgfält består i sin tur av 6 varv av mormorssicksack.
Du börjar med knallrosa och kommer att använda denna färg till vartannat färgfält.
Fält 2: rött
Fält 3: knallrosa
Fält 4: rosa
Fält 5: knallrosa
Fält 6: rött
Fält 7: knallrosa
Fält 8: rosa


VIRKTEKNIK:

Denna gång har jag valt att visa med ett diagram hur jag virkat mormorssicksack. Diagrammet har jag hittat i boken ”Stora boken om virkning” av Margaret Hubert från förlaget Känguru. Tekniken är enkel och passar även dig som är nybörjare.

SÅ HÄR GÖR DU:
Virka en lm-kedja med 72 m. De sista 4 är din första st på ditt basvarv.
Basvarv: I den 5:e m från virknålen virkas *3 st (alla i samma m), hoppa över 2 m, 3 st i samma m, hoppa över 2 m, i nästa m virkas 3 st, 3 lm, 3 st, hoppa över 2 m, 3 st i samma m, hoppa över 2 m, 3 st i samma m. Hoppa över 5 m*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. I den näst sista m virkas 3 st och i den sista 1 st.
Alla övriga varv: Vänd med 4 lm (jag tycker det var litet många så jag nöjde mig med 3 lm), *3 st mellan nästa 2 st-grupper, 3 st mellan nästa 2 st-grupper, 3 st, 3 lm, 3 st i lmb på toppen, 3 st mellan nästa 2 st-grupper, 3 st mellan nästa 2 st-grupper, hoppa över nästa mellanrum mellan 2 st-grupper (dalen), 3 st mellan nästa 2 st-grupper, 3 st mellan nästa 2 st-grupper.* Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta med 1 st.


MONTERING:

Du syr ihop din sjalkrage med en monteringsnål. Kanternas ”toppar och dalar” kommer att passa som pusselbitar med varandra.


KANTER:
Runt kanterna har jag virkat med halvstolpar. Halvstolpar är lika snygga på rät- och avigsida till skillnad mot fasta maskor. Jag använde min huvudfärg, dvs knallrosa.
– 2 hst runt varje kantstolpe.


Reflexgarn = smartgarn!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”. 😍

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad vårsjal i skön bomull

$
0
0

Turkos-vårsjal-by-BautaWitchJag var på Sy- och Handarbetsfestivalen på Stockholms Mässan här om helgen, som besökare. Jag har ännu inte modet att ta steget att istället deltaga som utställare… Men en dag kanske om inte hyran för en monter är astronomisk?!

Det var roligt att se så många handarbetande damer på en och samma plats! Och tråkigt att det var så få handarbetande män…

Det förvånade mig att det var en så stor andel utställare med trikåtyger i märkliga brokiga mönster och färger. Och gillar folk verkligen alla dessa stickiga ullgarner? Jag var inte så där superimponerad av mässan… Var du där? Och i så fall, vad är dina intryck?

Virkad-vårsjal-i-Catania-by-BautaWitch
Jag blev i alla fall oerhört sugen på att virka mig en ny sjal efter att ha sett otaliga otroligt snygga (men stickiga) sjalar.

Min vårsjal är dock virkad i 100% ostickig bomull. Det blev faktiskt t o m 2 stycken. Samma modell och virkade i Catania men i 2 olika färgställingar: en i turkosgrönt och en i rosa. Båda färgställningarna finns som garnkit i min webbshop.

Rosa-vårsjal-by-BautaWitchTurquoise-spring-shawl-by-BautaWitch
Sjalen är enkel att virka och passar både dig som nybörjare och dig, som vill virka på något som du inte behöver titta ner på hela tiden. Ändå bildas ett skirt vackert spetsliknande mönster som gör sjalen skön och luftig att bära. Sjalen är helt perfekt virkprojekt framför TV:n och är klar på 4-5 kvällar.

Rosa-virkad-sjal-by-BautaWitch
Tyvärr infann sig inte någon vårkänsla när Finaste G idag hjälpte mig att ta dessa foton. Jag önskade +10 grader, porlande bäckar, kvittrande fåglar och vårblommor men istället var det -5 och gnistrande snö. Nå väl, jag tycker det är viktigt att du får se hur sjalen ”ser ut på”.

Turkos-virkad-sjal-by-BautaWitch

BautaWitch Vårsjal

Mått: 176 cm x 88 cm

Du behöver:
8 nystan Catania (även om du gör den enfärgad) fördelat på 3 färger. Catania finns i 96 vackra nyanser att välja mellan i min webbshop.
Virknål 3,5

Spring-shawls-by-BautaWitch
Turkos sjalen:
2 nystan Ice Mint 385, 3 nystan Aqua 397 och 3 nystan Jade 253.

Rosa sjalen: 2 nystan Vintage Pink 423, 3 nystan Orchid 222 och 3 nystan Light Pink 246.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg1Börja med: den färg du har minst nystan av (dvs 2 nystan) och gör en magisk ring.
Varv 1: I ringen virkar du 6 lm, 3 st, 3 lm (mitten på sjalen), 3 st, 3 lm, 1 st. Dra åt ringen.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg2
Varv 2: 6 lm och vänd. 1 fm i den första lmb, 5 lm, 1 fm i den mittersta lmb, 5 lm och ytterligare 1 fm i samma lmb, 5 lm, 1 fm i den sista lmb, 3 lm och 1 st i samma lmb.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg3Varv 3: 6 lm och vänd. 1 fm i den första lmb, 5 lm, 1 fm i den andra lmb, 5 lmb, 1 fm i den mittersta lmb, 5 lm och ytterligare 1 fm i samma lmb, 5 lm, 1 fm i den 4:e lmb, 5 lm, 1 fm i den sista lmb, 3 lm och 1 st i samma lmb.

Dessa 3 varv upprepas (en rapport) nu gång på gång tills det är dags för en uddkant runt om sjalen.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg4Varv 1 = stolpar. 

– 6 lm och vänd.
– 3 st i den första lmb, 1 lm, *3 st i nästa lmb, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till den mittersta lmb på sjalen.
– I den mittersta lmb virkas på detta varv alltid: 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm.
– Fortsätt längs nästa kant med att upprepa mellan *:orna tills du kommer till den sista lmb.
– Sista lmb virkas: 3 st, 3 lm, 1 st.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg5Varv 2 och 3 = luftmaskebågar.
– 6 lm och vänd.
– 1 fm i första lmb, 5 lm, *1 fm i nästa lmb, 5 lm*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till den mittersta lmb på sjalen.
– I den mittersta lmb virkas på dessa varv alltid, 1 fm, 5 lm, 1 fm, 5 lm.
– Fortsätt längs nästa kant med att upprepa mellan *:orna tills du kommer till den sista lmb.
– Sista lmb virkas: 1 fm, 3 lm, 1 st.

Färgbyten görs mellan varv 2 och 3. Första färgbyte sker på den 13:e rapporten och det andra den på den 21:a rapporten.

Uddkanten börjar när du virkat 25 hela rapporter. Du fortsätter med samma färg som du virkat de sista rapporterna med.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg6Uddkant.
– 3 lm (= första st) och ytterligare 6 st runt första lmb, *1 fm i nästa lmb, 7 st runt nästa lmb*. Upprepa mellan *:orna längs hela kanten på sjalen tills du kommer till den sista lmb innan spetsen.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg7– I den virkas 5 st, 5 st runt spetsen och 5 st i den första lmb på nästa kant av sjalen.
– *1 fm i nästa lmb, 7 st runt nästa lmb*. Upprepa mellan *:orna längs hela kanten på sjalen.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg8– Längs den långa kanten högst upp på sjalen virkas picoter: 2 lm, 1 fm i den första lm, 1 fm i närmaste lmb.

Fäst dina garnändar. Blocka eller stryk försiktigt på din sjal med ett ångstrykjärn. Dra litet i den så att dina kanter på sjalen blir raka och fina och spetsmönstret kommer till sin fulla rätt.

Virkade-sjalar-by-BautaWitch-m-hundar

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”. 😍

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad väska/kasse med volanger

$
0
0


Jag tycker att väskor är bland det roligaste man kan virka! En av anledningarna är att jag är larvigt förtjust i just väskor. En annan, att de är så lagom stora virkprojekt. Något som man kan påbörja och slutföra inom någon vecka. Dessutom är väskor användbara och ligger inte bara och dammar i ett hörn som tyvärr vissa av mina andra virkade alster gör…

Vi har en ny italiensk leverantör av väskhandtag och väskbottnar! Så kul! 😍 Det är så oerhört inspirerande att ha nya produkter att jobba med!

Har du t ex kollat in de nya snygga och matchande axelremmarna och väskbottnarna i mockaimitation? De är ”to die for” och jag är såå sugen på att virka mig ännu en väska och använda mig av dem! Du hittar alla våra väsktillbehör här!

Handarbetsväska-med-volang-by-bautawitch

Just den här väskan har dock en virkad botten. Detta för att jag även vill kunna använda den som min handarbetskasse och en kasse bör ha en mjuk botten, tycker jag. Sen måste den ska vara tjusig nog att ha virkningen i när jag sitter på tåget mellan Katrineholm och Stockholm och det är denna! 😉

Själva väskan är oerhört snabbvirkad i Hoooked Ribbon XL med virknål 9. Jag har bara använt vanliga stolpar och fm som virkas i den bakre mb, så detta är ett bra nybörjare projekt.

Inte heller volangerna är svåra att virka (men litet tidskrävande). De är virkade med st och lm i Catania med virknål 4.

Handtaget har jag sedan sytt fast.

Volangväska-by-BautaWitch
Ett komplett materialkit
i samma färger som min väska, finns att köpa till 10 % rabatt i min webbshop. Det går självklart också bra att beställa garn och väskhandtag som separata produkter. Kanske du önskar en annan färgställning eller andra väskhandtag?


Väska/kasse med volanger

Mått: 35 cm bred x 36 cm hög exkl väskhandtaget.

DU BEHÖVER:
– 2 nystan Hoooked Ribbon XL, black night (virkar du löst kan du behöva köpa till ett nystan)

VIKTIGT! Ribbon XL är ett elastiskt garn och ju hårdare man virkar desto mer nyttjar man garnets elasticitet. Virkar du löst däremot kommer du troligen att få problem med att få garnet att räcka. Vet du med dig att du virkar löst, prova att använda en mindre virknål och mät under arbetets gång så du ser till att din väska har samma mått som min. Alternativt köper du ett extra nystan Ribbon XL.

– 1 nystan Catania, Hyacinth 240
– 1 nystan Catania, Princess 398
– 1 nystan Catania, Light Pink 246
– 2 väskhandtag, 40 cm långa

– virknål 9
– virknål 4
– trubbig nål som inte förstör trådarna i bandgarnet

Nu börjar vi!


VÄSKAN:
Virka 29 lm med Ribbon XL och virknål 9, varav de 2 sista blir dina vändmaskor och första st på varv 1.

TIPS! För att inte få fula lm-hål brukar jag vända min lm-orm upp och ner samt bak och fram, så jag har baksidan mot mig och undersidan på maskorna uppåt. Syns på bild 1, här ovan.

Varv 1: Virka 27 st. En i varje lm = 28 st.

Väskan kommer att virkas runt, runt. Inte fram och tillbaka så vänd inte nu utan fortsätt runt kortsidan genom att virka ytterligare 6 st i den sista lm. Fortsätt så med st (en i varje m) tills du kommer till nästa kortsida.

Fortsätt runt kortsidan genom att virka ytterligare 6 st i sista m. Slut varvet med 1 sm. Ditt varv ska nu ha 26 st längs långsidorna samt 7 st i vardera kortsida = totalt 66 st på varvet.

– Alla varv sluts med 1 sm i den första m på varvet.
– Du virkar en m i varje m.
– Vart annat varv virkas med st och börjas med 3 lm.
– Och vart annat v virkas med fm i den bakre lmb och börjas med 1 lm.

Varv 2: Öka 1 st i varje kortända. I övrigt en st i varje m = 68 st. Alla varv kommer att bestå av 68 m fr o m nu.

Varv 3: Fm men enbart i den bmb. Detta gör att den fm blir synlig. Den kommer du senare att använda för att virka dina volanger i.

Varv 4: St i båda mb.

Upprepa varv 3 och 4 tills din väska mäter 35 cm.
Avsluta väskan med ett varv fm i den bmb. Varvet avslutas så osynligt som möjligt med 1 sm. Garnänden kan du spara och använda senare när du syr fast väskhandtagen.

VOLANGER:
Vänd väskan så du har öppningen mot dig och börja med volangen närmast botten på väskan. Du kommer att virka volangen i de synliga lmb, på de varv du virkat med fm.

I varje lmb virkas en st-grupp som består av stolpar med 1 lm mellan varje st. Mellan varje st-grupp virkas 1 lm. Var 7:e st-grupp består av 4 st med lm mellan. Övriga av 5 st med lm mellan.

Börja i valfri m. Använd virknål 4 och Catania, Hyacinth 240. Avsluta varvet med 1 sm.

Fortsätt så på samma sätt med övriga volanger. Detta är den färgordning som jag använt mig av:
Hyacinth 240 (denna har du precis virkat)
Princess 398
Light Pink 246
Princess 398
Hyacinth 240
Light Pink 246
Hyacinth 240.

Ett nystan räcker till 3 volanger.

HANDTAG:
Mät och sätt nålar där du tänker placera dina väskhandtag. Sy fast dem med din trubbiga nål och Ribbon XL ca 4-5 stygn/fäste.


Det här är den 3:e väskan jag virkar i samma modell i Ribbon XL. De har dock alla 3 olika detaljer och väskhandtag, som gör dem unika och ändå olik de andra två. Vilken kommer du att virka? Med volanger, med rosett eller kanske den enkla släta (som du kan smycka med band och fuskpälsboll)?

Till mönster på den rosa väskan med rosett.
Till mönster på den ljusblå släta väskan.
Till mönster på lila necessär.

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”. 😍

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad rosa väska i Catania

$
0
0

Rosa-väska-i-Catania-by-BautaWitch
Som alla ni vet som följer mig och mitt virkande, så är rosa min allra absoluta favoritfärg nummer 1! Jag klär mig i rosa, jag inreder i rosa och jag virkar i rosa. Mina vänner kallar mig ofta för rosa Åsa och ett tag var jag faktiskt inne på att byta namn till just Råsa. Vore inte det litet kul?! 🤓

Rosa-virkad-väska-by-BautaWitch-i-Catania-
Bland Catanias 96 stycken färger, finns det en otroligt vacker varmt rosa som jag ännu inte använt så mycket, Pink Tulip 408. Så när vi startade ett samarbete med en dansk tillverkare av väsktillbehör, och jag började planera en ny väska, var valet av färg enkelt.

väsktillbehör-i-konjak-hos-BautaWitch
Det är alltid så roligt när vi får hem nya produkter som man inte jobbat med tidigare. Min kreativa del av hjärnan börjar gå på högvarv och jag måste lägga alla andra virkprojekt åt sidan för att starta en nytt. Det innebär att jag aldrig är sysslolös utan alltid har 5-6 parallella virkningar på gång! 😁

Denna gången blev jag genast förälskad i dessa konjaksfärgade väsktillbehör. Och de matchar den rosa Catanian jag valt, perfekt!

Virkad-väska-by-BautaWitch-Blomsterlandet
Om jag får säga det själv så blev den här väskan helt underbar! Och oj, så användbar! Den passar utmärkt som din dagliga handväska och fungerar lika bra, när du behöver ha med dig litet mer saker. En hyfsat stor necessär får t ex plats. Väskans mått är 31x31x10 cm. Väskhandtaget jag valde, är precis lagom långt för att antingen ha över ena axeln eller för att bära väskan i handen.

BautaWitchväska-i-Catania
Nu börjar vi!

Mått: 31x31x10 cm exkl väskhandtag. Väskhandtaget är 44 cm långt.

Du behöver:
– Virknål 3 för en tät väska (virkar du löst så kan du även testa med 2,5)
– 4 markörer
– garnnål

– 5 nystan Catania i färgen Tulip 408.
– 1 väskhandtag 44 cm långt med hakar i antikguld. Konjaksfärgat konstläder.
– 1 väskbotten 31×10 cm i konjaksfärgat konstläder.
– 1 magnetlås i antikguld.

Alla delarna finns i ett komplett i materialkit som du hittar i webbshoppen. Det finns även ett motsvarande materialkit med svarta väsktillbehör.

Svarta-väsktillbehör-hos-BautaWitch
Vill du ha en annan färg på väskan kan du självklart även köpa alla delarna som separata produkter. Du har flera modeller av både bottnar, väskhandtag och lås att välja mellan i min webbshop.

Konjaksfärgade-väsktillbehör-hos-BautaWitch
Denna väskbotten är fantastisk! Den är inte bara ursnygg utan även av en mycket bra kvalitet. Den går t o m att tvätta i maskin på låg temperatur. Materialet i botten och tillverkarens väskhandtag, är sk ”bounce back”, dvs lättare märken rätar ut/lagar sig själva. Magi! 🤩

Ringarna till väskhandtagen bör dock inte tvättas. Så om du tror att du kommer vilja tvätta din väska, håll reda på dina garnrester så du kan repa upp de sista varven och virka fast handtagets ringar igen efter tvätt. Eller välj en modell av väskhandtag som inte har några metalldetaljer. Vi har sådana också – så klart! 😉

Pink-bag-by-BautaWitch

Rosa väska i Catania

Rosa-väska-by-BautaWitch-väskbotten

Varv 1: Börja i hål 5 längs ena långsidan (som på bilden med den svarta botten). Då hamnar varvbytet på ett bra ställe då det är dags att virka fast väskhandtaget. (För mig hamnade det litet tokigt då jag började i hål 2.)

Du ska virka 3 fm i alla hålen förutom i det första och sista hålet på kortsidorna (hörnen) där du virkar 6 fm. Avsluta detta och alla övriga varv med 1 sm.

Rosa-väska-by-BautaWitch-väskbotten-del2
Varv 2: Börja v med 1 lm = varvets första fm. 1 fm i varje m.

Varv 3:
 Börja v med 3 lm = varvets första st. 1 st i varje m med undantag för hörnen. Dina hörn består av 6 m. I m nr 2, 3, 4 och 5 virkar du på detta varv 2 st, dvs 4 st ökning/hörn. Detta för att dina hörn inte ska bli för snäva. Du kommer ändå tycka att din botten buktar litet i detta skede. Det är helt normalt och kommer att rätta till sig. No worries!

*Varv 4: Börja v med 1 lm = varvets första fm. 1 fm i varje m.

Varv 5:
Börja v med 3 lm = varvets första st. 1 st i varje m.*

Övriga varv: Upprepa varv 4 och 5 tills du har 30 v med st.

Rosa-väska-väskhandtag
Avslutande kant och väskhandtag

– Virka 1 v med fm.
– Sätt markörer i mitten av kortsidorna på väskan (för placering av väskhandtag) samt i mitten av långsidorna (för placering av magnetlåset).
– Virka ytterligare 1 v med fm men när du kommer till markörena i kortsidorna ska ringarna till väskhandtagen virkas fast med fm.
– Ringen virkas fast över de 11 mittersta m. I m nr 1 och m nr 11 virkar du 2 fm. Det krävs så pass många m för att inte ringen ska hänga snett när du sedan hakar fast själva väskhandtaget och bär saker i din väska.

Rosa-väska-by-BautaWitch-magnetlås
Lås
Sy fast ditt magnetlås. Jag tycker våra pärlnålar fungera utmärkt för detta ändamål!
Jag är inget vidare på att sy så jag fick repa ett par gånger innan jag fick till det snyggt även på framsidan av väskan… 🙃 Så ha litet tålamod och gör om tills du är nöjd!

Önskar du lägga ner litet mer möda på din väska, så varför inte fodra den med något vackert tyg och kanske sy i en dragkedja?!

Annars har du bara det roligaste kvar! Att visa upp din fina väska och berätta för alla att du faktiskt har gjort den själv!

Virkad-rosa-väska-by-BautaWitch-m-sv-detaljer
Du som valt att virka denna väska i någon annan färg av Catania, maila mig gärna ett foto när du är klar! Det är så roligt att se mina mönster i andra färgställningar!
Min mail: asa@bautawitch.se.

Fortsatt glad virksommar!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

 

Viewing all 94 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>